Як роботодавці можуть отримати компенсацію за працевлаштування переселенців

Новини
соцвыплаты

Відповідно до Постанови Кабміну від 08.09.2015 № 696 роботодавці, в тому числі з-поміж підприємців (незалежно від обраної системи оподаткування), котрі офіційно працевлаштовують переселенців, можуть отримати компенсацію від держави.

Про це повідомляє чат-бот «Юридичний порадник для переселенців», розроблений фахівцями Благодійного фонду «Право на захист».

Надається компенсація на оплату праці та перепідготовку й підвищення кваліфікації ВПО за умови, що такий співробітник:

офіційно перебуває на обліку як внутрішньо переміщена особа (має діючу довідку про взяття на облік ВПО);
зареєстрований в центрі зайнятості (ЦЗ) як безробітний;
працевлаштований за направленням ЦЗ на основне місце роботи.

Наразі роботодавець може отримати компенсацію витрат не більше ніж за 6 календарних місяців. При цьому в разі працевлаштування на умовах строкового трудового договору має бути забезпечено збереження гарантій зайнятості працівника протягом періоду, що перевищує тривалість виплати у два рази.

У разі звільнення переселенця за угодою сторін або змін в організації виробництва і праці (скорочення штату, ліквідація, реорганізація, тощо) роботодавець має повернути суму одержаної компенсації в повному обсязі. Компенсації підлягає і основна, і додаткова зарплата, а також ЄСВ, нарахований на такі виплати.

Фактичні ж витрати на оплату праці відшкодовуються в розмірі не вище середнього рівня заробітної плати, що склався у відповідному регіоні за минулий місяць.

Водночас на компенсацію не можуть претендувати роботодавці:

які є бюджетними установами;
які мають заборгованість зі сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та/або страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування;
визнані в установленому порядку банкрутом або стосовно них порушено справу про банкрутство.

Крім того, компенсація не здійснюється в разі працевлаштування особи, за яку така компенсація вже була виплачена.

Як отримати компенсацію?

Працевлаштувати зареєстрованого безробітного з числа внутрішньо переміщених осіб за направленням центру зайнятості на умовах строкового трудового договору.

Подати протягом двох місяців з дня працевлаштування до центру зайнятості заяву про компенсацію витрат на оплату праці довільної форми, а також завірені копії трудового договору та розпорядчого акта про прийняття на роботу.

У разі прийняття рішення центром зайнятості про компенсацію укласти з цією установою договір.

Подати не пізніше 5 робочих днів після виплати працівникові заробітної плати до центру зайнятості відомість для отримання компенсації (форма: https://bit.ly/2Q4G2EQ).

В Ощадбанку працює електронна черга для внутрішньо переміщених осіб (ВПО) з Донецької і Луганської областей, які відтепер можуть отримати картку у зручний для них час.

Як повідомлялось, Ощадбанк ввів електронну чергу для ВПО, які знаходяться на тимчасово окупованих територіях Донбасу. Система призначена для того, щоб уникнути великих черг після повного відкриття контрольних пунктів в’їзду-виїзду (КПВВ) на лінії розмежування.

Нагадаємо:

  • В кінці травня У Мінреінтеграції на міжвідомчій нараді обговорили план дій щодо відновлення роботи КПВВ на лінії розмежування на Донбасі та на адмінкордоні з окупованим Кримом після закінчення карантину. Зокрема, для забезпечення швидкої процедури перетину КПВВ було підтримано введення механізму електронного запису для громадян, які мають статус внутрішньо переміщених осіб (ВПО) та бажають отримати пенсії чи інші соціальні виплати.
  • 6 червня віце-прем’єр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексій Резніков повідомив, що після завершення карантину і зняття обмеженнь на перетин КПВВ у пенсіонерів, які мешкають на окупованому Донбасі, буде до 90 днів щоб отримати свої пенсії, які накопичуються на картках Ощадбанку.
  • За інформацією Резнікова, на сьогодні 272 тисячі пенсіонерів, які мешкають на тимчасово окупованих територіях Донбасу, чекають відкриття КПВВ на лінії розмежування, аби нарешті отримати пенсії, які накопичились на їх рахунках за час карантину. Кабмін, Пенсійний фонд і Ощадбанк готові до соцвиплат.