Невідворотність покарання за агресію в Україні

Блоги

Відеоблог Микити Панасенка про те, хто та як буде розслідувати воєнні злочини, вчинені в Україні протягом останніх семи років. Просто зараз на сході нашої країни йде війна, а Крим окупований Російською Федерацією, і на цих територіях порушуються закони та звичаї війни.

Рано чи пізно настане момент, коли винні понесуть за це відповідальність. 11 грудня 2020 року Прокурор Міжнародного кримінального суду Фату Бенсуда оголосила про закінчення попереднього вивчення справи «Ситуація в Україні». На основі інформаційних повідомлень про факти вчинення злочинів проти людяності та воєнних злочинів, які надходили від України, Канцелярія Прокурора дійшла висновку про можливість початку повноцінного розслідування. Якби Україна вже ратифікувала Римський статут – провадження у справі вже було б відкрите після висновку Фату Бенсуди. Тепер же дозвіл на початок слідства ще повинна надати судова палата Міжнародного кримінального суду в Гаазі. Цього рішення Україна чекала майже 5 років.

Україна на сьомому році війни досі не ратифікувала Римський статут, однак визнала його юрисдикцію на своїй території щодо воєнних злочинів та злочинів проти людяності, вчинених у Криму і на Донбасі після початку російської збройної агресії проти України.

Що зараз має зробити Україна – то це, крім ратифікації Римського статуту, привести наше кримінальне право в гармонію з міжнародним в плані воєнних злочинів та злочинів проти людяности. Іншими словами – криміналізувати ці конкретні правопорушення.