Суд повернув державі «Межигір’я» Януковича – ГПУ

Корупція

Київський апеляційний госпсуд за поданням прокуратури Києва визнав недійсними договори, за якими розташована в Київській області резиденція «Межигір’я» екс-президента-втікача Віктора Януковича вибула з державної власності.

Про це повідомив на своїй сторінці в Facebook Генпрокурор України Юрій Луценко, передає Центр журналістських розслідувань.

«Київський апеляційний господарський суд за поданням прокуратури Києва 1.08 прийняв рішення про визнання недійсними договорів, за якими урядова резиденція “Межигір’я” вибула у 2007 році з державної власності. Наступний крок – судове рішення про відповідальність Януковича, (екс-міністра енергетики і вугільної промисловості України Едуарда – ред.) Ставицького та інших за незаконну оборудку диктатора », – написав Луценко.

У свою чергу як повідомили в прес-службі Генпрокуратури, в 2007 році «Межигір’я» було відчужено з державної власності на підставі договору міни, укладеного між державною компанією ПАТ «НАК «Надра України» та приватним товариством.

«Проте з’ясувалося, що відчуження урядової резиденції відбулось з перевищенням повноважень державної компанії, поза процедурою приватизації та, взагалі, попри законодавчо встановлену заборону на укладання такої угоди. У подальшому, вказане майно було незаконно перепродано іншій юридичній особі – ТОВ «Танталіт», яка була його власником до теперішнього часу», – зазначили у відомстві.

На сьогодні судом визнані недійсними договір міни урядової резиденції «Межигір’я» і договору купівлі-продажу вказаного майна.

Нагадаємо, з березня 2014 року ГПУ розслідує кримінальне виробництво за ч.5 ст.191; ч.2 ст.205, ч.3 ст.209, ч.1 ст.255, ч.3 ст.358, ч.5 ст.368, ч.5 ст. 369 КК України за фактом заволодіння колишнім прем’єр-міністром і президентом, екс-главою Мінприроди, екс-головою правління НАК «Надра України» та іншими особами комплексом будівель і споруд урочища «Межигір’я» і будинком № 23-а на вулиці Межигірська в селі Нові Петрівці Вишгородського району Київської області, земельними ділянками, на яких він розташований, загальною вартістю 1 млрд. грн., отримання неправомірної вигоди на суму понад 650 млн. грн.

По цьому виробництву повідомлено про підозру Віктору Януковичу і його синові Олександру, екс-міністру Едуарду Ставицькому, керівнику ТОВ «Танталіт» Павлу Литовченко і нардепу Сергію Клюєву.

27 січня 2017 року Печерський райсуд Києва за клопотанням ГПУ заарештував майно плавучого ресторану в резиденції «Межигір’я» екс-президента Віктора Януковича і дозволив затримати втікача екс-главу держави з метою приводу в суд у справі про незаконне заволодіння резиденцією «Межигір’я».