Pandora Papers: юристи зі США допомагали китайцям купити через офшори акції ПАТ «Мотор Січ»

Новини

Документи Pandora Papers виявили, що угоду з продажу акцій ПАТ «Мотор Січ» китайському інвестору розробляла знана у світі американська юридична фірма DLA Piper.

Про це пише Радіо Свобода з посиланням на розслідування Проєкту з розслідування корупції та організованої злочинності (OCCRP).

Журналісти нагадують, що акції авіабудівного гіганта «Мотор Січ», які належали трудовому колективу та менеджменту компанії, продали новим власникам у 2015 році, продаж ініціював директор та акціонер «Мотор Січі» Богуслаєв.

«Документ цієї компанії, де пропонувався алгоритм придбання акцій, не підписаний, однак розвиток подій навколо «Мотор Січі» збігаються із планом, який, вірогідно, написали юристи DLA Piper. Непідписаний проєкт угоди деталізував план, згідно з яким три офшорні компанії, зареєстрована на Британських Віргінських островах Skyrizon Aircraft Holdings та кіпрські Reckoner Investment та Argio Investment мають придбати шість офшорних компаній, які разом володіють контрольним пакетом акцій «Мотор Січі», – наголошують в OCCRP.

Автори розслідування припускають, що цей план був розроблений, щоб уникнути порушення українського антимонопольного законодавства.

«DLA Piper запропонувала структурувати угоду таким чином, щоб кілька підставних компаній придбали великі частки «Мотор Січі», а власники цих офшорних інструментів використовувалися як видимі довірені особи, що сховали б справжніх власників Beijing Skyrizon.

В результаті жодна компанія не матиме більше від 25% акцій, необхідних для перевірки на дотримання (українського) антимонопольного законодавства», – пишуть вони.

У DLA Piper заявили журналістам-розслідувачам, що «не коментують питання клієнтів, але дотримуються «найвищих стандартів етики та професіоналізму». При цьому, попри те, що DLA Piper продала свою українську філію, досі бере участь у цій справі. Вона досі є серед трьох юрфірм, які представляють Beijing Skyrizon Aviation, і подає заявки на повернення заморожених українським урядом активів.

Автори розслідування також наводять структуру власності головного покупця українського авіабудівного гіганта.

Зокрема, аерокосмічна компанія Beijing Skyrizon контролюється підприємцями Ван Цзіном та Ду Тао. У розслідуванні йдеться, що Skyrizon купила лише 9,99% акцій, через дочірню компанію Skyrizon Aircraft Holdings, зареєстровану на Британських Віргінських островах.

Granum Corporation, зареєстрована в Панамі, купила ще 9,3% відсотка «Мотор Січі». Її також згадували в плані викупу «Мотор Січі», але OCCRP не знайшла явних зв’язків цього покупця з основним китайським інвестором.

«Основну масу акцій купили офшорні компанії, що належать чотирьом громадянам Китаю. Вони не є відомими підприємцями, проте мають зв’язки з компаніями, які мали по частинах купувати акції «Мотор Січ» за планом, що його розробили юристи DLA Piper», – йдеться у повідомленні.

«Фінансування угоди на суму 500 мільйонів доларів надходило з одного джерела: державного Китайського банку розвитку, який є каналом економічної стратегії китайського уряду», – пишуть також розслідувачі.

11 березня 2020 року Рада національної безпеки і оборони (РНБО) на засіданні ухвалила рішення про повернення найближчим часом у власність держави стратегічного українського підприємства з виробництва авіадвигунів ПАТ «Мотор Січ». Це буде зроблено в законний спосіб, інвестори, які вкладали в підприємство кошти, отримають відповідну компенсацію.

Нагадаємо:

  • У вересні 2017 року стало відомо, що СБУ підозрює колишнього «регіонала», нардепа В’ячеслава Богуслаєва (група «Воля народу») в незаконному продажі 56% акцій провідного українського виробника авіаційних двигунів ПАТ Мотор Січ китайським інвесторам, афільованим з компанією Beijing Skyrizon Aviation Industry Investment Co., Ltd. СБУ в липні 2017 року відкрила кримінальне провадження за статтями «диверсія» і «підготовка до злочину» КК України за фактом підготовки до скоєння дій, спрямованих на ослаблення держави через руйнування стратегічного підприємства ПАТ «Мотор Січ». В рамках цього розслідування судом було накладено арешт на 56% акцій ПАТ.
  • 4 серпня 2020 року група DCH українського олігарха Олександра Ярославського заявила, що спільно з китайськими інвесторами, що представляють Skyrizon Aircraft Holdings Limited, розвиватимуть авіапідприємство «Мотор Січ» і українське авіабудування.
  • 26 серпня 2020 року в ході телефонної бесіди Держсекретар США Майкл Помпео і президент України Володимир Зеленський обговорили питання стурбованості США інвестиціями Китаю в український промисловий сектор. Йшлося про спробу КНР придбати підприємство з виробництва авіадвигунів «Мотор Січ».
  • 4 вересня 2020 року китайська інвестори ПАТ Мотор Січ направили Мін’юсту України повідомлення про інвестиційному спір (Notice of Investment Dispute) з вимогою про відшкодування шкоди в розмірі $3,5 млрд. 20 листопада АМКУ відхилив уже третю заявку DCH Олександра Ярославського і його китайських партнерів Skyrizon про покупку контрольного пакету акцій ПАТ «Мотор Січ». 5 грудня китайські інвестори «Мотор Січі» направили українському уряду звернення в міжнародний арбітраж проти держави Україна.
  • 28 січня 2021 року Володимир Зеленський ввів у дію рішення РНБО від 28 січня про запровадження санкції проти китайських компаній, які претендують на купівлю «Мотор Січі». 29 січня президент підписав указ про введення в дію рішення РНБО від 29 січня, яким застосовуються санкції до двох громадян КНР та компанії, які представляють інтереси китайських інвесторів, що претендують на купівлю «Мотор Січі».