Державна служба геології анулювала спецдозвіл Group DF Фірташа на ділянку титанових руд

Новини

Державна служба геології та надр позбавила Group DF спецдозволу на користування надрами Селищанского родовища титанових руд через кримінальне провадження бенефіціара групи Дмитра Фірташа щодо фінансування тероризму, дозвіл передали державній ОГХК.

Про це повідомляє пресслужба Group DF з посиланням на відповідний наказ Держгеонадр.

На аукціоні спеціальних дозволів на користування надрами Селищанского родовища титанових руд 14 квітня перемогло ТОВ «Межиріченський ГЗК», що входить до Group DF Дмитра Фірташа.

Проте 4 серпня Держгеонадра своїм наказом позбавила МГЗК права на розробку родовища титанових руд. У своєму рішення служба посилається на інформацію від правоохоронних органів, що переможець аукціону здійснює фінансування тероризму в Україні.

У Службі безпеки роз’яснили, що дозволи можуть бути анульованими, якщо з’являється інформація від правоохоронних органів чи фінмоніторингу щодо фінансування тероризму переможцем.

Щодо Дмитра Фірташа, якому належить Group DF, до реєстру внесено кримінальне провадження за статтею фінансування тероризму (ч.3 ст. 258-5 ККУ). Проте у Нацполіції додали, що провадження в частині даного правопорушення було закрите у серпні торік через «відсутність складу злочину». Наразі воно зареєстроване за ч.1 ст. 358 ККУ – підроблення документів, печаток тощо.

Зрештою, переможцем аукціону Держгеонадра призначила державну ОГХК, яка зайняла друге місце за результатами аукціону. 9 серпня 2021 року був підписаний договір про купівлю-продаж спецдозволу на користування надрами.

У Group DF вважають, що звинувачення у «фінансування тероризму» є «відвертою брехнею, яку згенерували наші опоненти, а тому право на користування Селищанським родовищем відібрано незаконно». Титановий бізнес групи оскаржуватиме рішення Держгеонадр в суді.

Рада національної безпеки і оборони 18 червня ухвалила рішення про запровадження персональних санкцій проти українського олігарха Дмитра Фірташа за постачання титанової сировини на військові підприємства Росії, а також проти україно-російського олігарха Павла Фукса, який причетний до незаконного отримання ліцензій на видобуток корисних копалин.

Нагадаємо:

  • 19 березня 2021 року РНБО запровадила максимальні санкції щодо 19 компаній, що володіють ліцензіями на використання надр. Це компанії – «Геоконнект», «Глобал Геоінвест», «Транссетгео», «Геопост», » Геовертикаль», «Геотаргет», «Надрапрайд», «Геофорс», «Геостенс», «Надравестгруп», «Бест ойл компанії», «Надрапростір», «Інфогеотренд», «Ейджин марка», «Екогазальянс», «Епівал енерджі»,«Юнол Ойл», «Профіннафт», «Бестгеотек». За інформацією екснардепа Сергія Лещенко, вони належать олігархові Павлу Фуксу. Сам він свій зв’язок з цими компаніями заперечує.
  • «Кримський Титан» – хімічний завод українського олігарха Дмитра Фірташа в окупованому Армянську, для роботи якого потрібна ільменітова руда. Після припинення вантажних перевезень до окупованого Криму залізницею, в обхід санкцій ільменіт вже не один рік доставляють морем. Спочатку це була контрабанда ільменіту з українських родовищ через порт в Іллічівську. Потым схема отримал новий маршрут: із турецького порту Самсун руду доправляють у Керченську протоку, де на рейдовій перевалці порту «Кавказ» перевантажують на російські судна і відправляють у керченський порт Камиш-Бурун. При цьому у схемі поставок ільменіту з’явились і судна під українським прапором. Як виявив Центр журналістських розслідувань, вони записані на три компанії із однією адресою у Херсоні, однак легалізованою в Україні є лише одна із них.
  • Детальніше читайте в розслідуванні Центру журналістських розслідувань «Двоокис Фірташа».
  • Українські правоохоронці розслідують справу про ільменітову схему за фактами порушення Порядку в’їзду на тимчасово окуповану територію Криму та виїзду з неї (ст. 332-1 Кримінального кодексу України), оскільки чинне законодавство не передбачає покарання за поставки в Крим товарів через закриті порти, порушення санкцій чи схеми їх обходу.