Плівки Медведчука: десант чиновників-окупантів

Розслідування

Російські окупанти в березні 2014-го не чекали фейкового «референдуму», аби взяти Крим під фактичну російську юрисдикцію – вони заздалегідь створювали мережу з чиновників та емісарів, які мали перевести окупований півострів на російські рейки. Наприклад, група службовців Федеральної міграційної служби РФ прилетіла до Криму для розгортання структури з паспортизації кримчан ще 15 березня 2014 року, напередодні «референдуму». Про це нам відомо з телефонної бесіди між директором ФМС РФ Костянтином Ромодановським і заступником міністра економічного розвитку Російської Федерації Олегом Савельєвим, майбутнім  міністром у справах Криму – записом цієї розмови розпочинається перша частина «Плівок Медведчука», опублікованих проектом Bihus.Info.

Хоча це не перша згадка про Савельєва у записах Медведчука. Ще 11 травня генеральний прокурор Ірина Венедиктова і голова Служби безпеки України Іван Баканов провели брифінг з приводу підписання підозри у держзраді народним депутатам Віктору Медведчуку і Тарасу Козаку. Саме тоді були опубліковані записи розмов Медведчука з російським віцепрем’єром Дмитром Козаком щодо здачі росіянам документації на нафтогазове  родовище «Глибока» на прикерченському шельфі, що належить Україні і було незаконно привласнене окупантами.

У розмові з Дмитром Козаком Медведчук повідомляє російському віцепрем’єру про допомогу, яку йому надав у питаннях збереження контролю над родовищем «Глибока» Савельєв – не називаючи, щоправда, його прізвища, лише посаду – якої, втім, цілком достатньо для ідентифікації російського чиновника: 

«Слышишь, спасибо, там вот этот замминистра экономики по Крыму вник и сейчас помогает нам», – каже Медведчук.

Скріншот: Youtube СБУ

В його словах сплітаються дві посади Савельєва – на момент початку окупації він дійсно був заступником міністра економічного розвитку РФ, а з 31 березня 2014 по 15 червня 2015 року року був міністром у справах Криму, першим і єдиним, потім посада була ліквідована. Мабуть, в Кремлі дійшли висновку, що Савельєв упорався з посадовими обов’язками – переведенням Криму за російські рейки. 

Скоріш за все саме з тієї причини, що Медведчук спілкувався із Савельєвим, запис розмови російського міністра з директором ФМС і потрапив у масив, який вдалося отримати журналістам Bihus.Info. Але для тих, кого цікавлять деталі й учасники окупації Криму, Розмова Савельєва і Ромодановського  має окреме значення. 

Отже, Савельєв телефонує, вірогідно, до приймальні директора ФМС Костянтина Ромодановського:

Савельєв: Альо, Савельєв Олег Генріхович, ви мені дзвонили.

Жіночий голос: Так, здрастуйте, Олег Генріхович, вас просить Ромодановський, я вас з’єднаю з ним.

Савельєв: Так, звичайно. Зв’язок відкритий.

Жіночий голос: Так, так, ми йому доповімо.

Савельєв: Ага, дякую.

Розмова ведеться по відкритому зв’язку. Тому Савельєв і Ромодановський шифруються – даються взнаки довгі роки роботи Ромодановського в КДБ, ФСБ і МВС. Тому доведеться іноді робити переклад з окупаційної мови на людську.

Олег Савельєв Фото: Коммерсантъ

Ромодановський: Вітаю.

Савельєв: Так, здрастуйте.

Ромодановський: Я хотів уточнити питання: можливість оплати там існує зараз?

Савельєв: Можливість оплати чого?

Ромодановський: За моєю кафедрою. Того…

Савельєв: На території вашій чи на території тутешній?

Ромодановський: Ні. Там, де перебуваєш.

Кафедра – це Федеральна міграційна служба, яку  Ромодановський очолював до квітня 2016-го.  Територія «ваша» – це Російська Федерація. Територія «здешняя», про яку каже Савельєв – окупований Крим. Отже, запис датований 14 березня 2014 року – до фейкового «референдуму» ще два дні, а до підписання незаконного договору РФ із «республікою Крим» про її входження до складу Росії чотири дні. Але Савельєв уже в Криму. І розповідає  Ромодановському про переведення окупованого Криму на російські рейки, а глава російської міграційної служби відправляє групу людей для розгортання відомчої мережі для видачі російських паспортів українським громадянам в Криму. Отже, результати так званого референдума їм відомі заздалегідь.

Костянтин Ромодановський, директор ФМС РФ (до 2016 р.) Фото: Сергей Фадеичев/ТАСС

Савельєв: Поки з цим бардак. Можна буде тільки обіцяти оплату. Власне оплату практично, тобто, там є, скажімо так, якийсь фонд, який може забезпечити оплату готівкову.

Ромодановський: Угу.

Савельєв: Їм розпоряджається … (нерозбірліво)

Ім’я розпорядника фонду з чорним налом , на жаль, не розібрати. Але з запису зрозуміло, що видатки десанту російських чиновників, які вже рулили Кримом, не чекаючи навіть так званого «референдуму», забезпечувались готівкою з неофіційного фонду. 

Але чому Ромадановського цікавить, як можна проводити оплату в Криму? Хто, за що і кому має платити? Можна припустити, що це державне мито, яке обов’язково стягується при оформленні паспорта.

Ромодановський: Фішка така: приходить людина. Їй кажуть: принесіть квитанцію. Вона зможе це зробити?

Савельєв: Поки – поки, на сьогоднішній момент – так. Але тільки ця ситуація не триватиме, за нашими прогнозами, якось довго. Скоріш за все…

Ромодановський: А що потім?

Савельєв: Потім буде якийсь перехідний період, оскільки ми розгорнемо нашу фінансову систему…

Ромодановський: Я розумію, але ось наприклад…

Савельєв: На це піде кілька днів.

Ромодановський: Кілька днів, так? Ну а тоді, напевно, потрібно буде нам давати індульгенцію, щоб ми брали шевелюшкі, так?

Савельєв: Да-да-да…

Ромодановський: І з ними виїжджали на іншу сторону, так?

Савельєв: Так.

Ромодановський: І потім віддавали квиток.

Савельєв: Наприклад, так, так.

Ромодановський: Але спочатку поки працювати буде, так?

Савельєв: Так.

«Виїжджали на іншу сторону» – це, звісно ж, на інший бік Керченської протоки, тобто, на територію Росії. Там – платили по рахунку-шевелюшці й привозили чек. 

Трохи далі в розмові Савельєв прогнозуватиме, що вже ось-ось можливість користуватися українськими банками завершиться:

Савельєв: Ми розгорнемо, ми розгортаємо зараз автономну конструкцію, при цьому по максимуму поки центр – той – ще дає можливість на кровоносній системі, ми її використовуємо, але схоже, з сьогоднішнього ранку починаються перерізання каналів.

Крымское отделение Приватбанка Фото: investigator.org.ua

«Той центр» – це Київ, який вже третій тиждень після початку окупації не може второпати, що відбувається, і не перекриває кров, тобто українську фінансову систему, окупованому півострову. І окупанти цим успішно користуються. Попри побоювання Савельєва щодо негайного «перерізання каналів», українські банки продовжували працювати в окупованому криму ще більше місяця. З вигадуванням складних схем оплати через «ту сторону» можна було й не квапитися. 

«Правління НБУ лише 6 травня прийняло рішення (тимчасово, до закінчення окупації) припинити подальшу діяльність українських банківських установ та їх відокремлених підрозділів на території Криму і Севастополя (Постанова НБУ №260). Рішення запізнилося: саме те, що окремі українські комерційні банки в квітні 2014 року ще продовжували працювати на окупованій території, не дозволило повністю зупинити грошові потоки в Криму. Колапс банківського сектора в Криму міг би ускладнити окупацію півострова і спричинити більш жорстку реакцію світової спільноти на те, що відбувається в Криму», – пише про це економічний експерт Юрій Смелянський в дослідженні «Як працюють «кримські санкції». Фінансовий сектор» спецпроєкту Центру журналістських розслідувань «Як працюють «кримські санкції».

Ромодановський: І друге питання: про мого друга Мішустіна там нічого не чути?

Савельєв: Його особисто?

Ромодановський: Не, ну я маю на увазі… Ми ж прив’язуємося там… Ми з ним…

Савельєв: Звичайно. Робота йде повністю. Там зараз відповідає Ґорнін за весь цей блок. Тут кілька людей від наших спільних друзів, причому в усіх напрямках: казначейство, податкова, ЦБ і все інше.

Михайло Мішустін Фото: Ведомости

Друг Ромодановського Михайло Мішустін сьогодні очолює російський уряд. А в 2014 році він був головою Федеральної податкової служби. І турбує Ромодановського не доля особисто Мішустіна – він цікавиться, чи десантувались уже в Крим російські податківці, з якими треба буде координувати свою роботу.

А з відповіді Савельєва видно, що Центробанк Росії, податкова, казначейство та низка інших російських відомств станом на 14 березня 2014 року вже мають своїх людей в окупованому Криму і готують ґрунт для вкорінення цих структур на українській землі.

А відповідає за цей десант Леонід Ґорнін – на той час заступник міністра фінансів Росії. Пізніше його підвищили – сьогодні він вже перший заступник.

Леонід Горнін, перший заступник міністра фінансів РФ Фото: tayga.info

Далі Ромодановський повідомляє, що 15 березня до Криму летить передова група його підлеглих – службовців Федеральної міграційної служби. Савельєв не в захваті:

Ромодановський: Я зрозумів. У мене завтра вилітає передова.

Савельєв: Чи потрібно це робити завтра? Тому що у мене питання наступне: там у неділю може бути жарко. Погода така, знаєте …

Ромодановський: Ні, я розумію. Я сьогодні з Д.Н. розмовляв – він каже: хоч зараз. А мені ж треба визначитися по точках.

Савельєв: Ееее … Якщо це не терпить, тобто, ви вважаєте, що це доцільно, просто мені тоді все координати. щоб я міг якимось чином в разі через погіршення погоди там парасольки роздати, не знаю що.

Конспірація 80-го левелу. Д.Н. – це, вірогідно, Дмитро Миколайович Козак, російський віцепрем’єр, який з березня 2014 став куратором окупаційної влади в Криму.

Дмитро Козак Фото: Дмитро Астахов/ТАСС

Сенс же слів Савельєва такий: на неділю, 16 березня 2014 року, в Криму призначений незаконний «референдум». Савельєв не виключає, що все піде не за планом, і не хоче брати відповідальність за безпеку додаткових гостей з Москви, які прилітають якраз напередодні. Але Ромодановський наполягає, даючи зрозуміти, що питання про десант вирішено на значно більш високому рівні. 

Ромодановський: Так. У мене завдання яке. Я відправляю сімох людей, кожен з них виїжджає в точку і дивиться умови. щоб нам охопити все.

Савельєв: Слухайте, краще все-таки понеділок, тому що тим більше…

Ромодановський: Альо, альо, альо! Це мною вже обговорюватися не може.

Савельєв: Я згоден, добре.

Ромодановський: Це не моя воля, навіть, ну, зрозуміло.

Далі Ромодановський називає посади та прізвища.

Ромодановський: Альо! У мене там поїде заступник – головна, так? І ось разом з нею буде Федір Васильович Карповець.

Єлєна Радочіна, заст. дир. ФМС РФ, і Сергій Аксенов, окупаційний «глава Криму”  Скріншот LifeNews

«Заступник – головна» – це заступниця директора федеральної міграційної служби Єлєна Радочіна. Саме вона вже 20 березня вручатиме окупаційному главі Криму Сергію Аксенову російський паспорт.

Але перші паспорти громадян РФ вже видано – їх ще 1 березня отримали з рук генерального консула Росії в Криму В’ячеслава Светличного шестеро бійців розформованого підрозділу міліції «Беркут».

Генконсул РФ В’ячеслав Светличний вручає паспорт РФ бійцю підрозділу «Беркут» Скріншот Youtube RT

В той час як нові власники окупаційних аусвайсів позували для російських медіа, їхні однополчани на незаконних блокпостах на Перекопі та Чонгарі в інтересах російських окупантів взяли під контроль сполучення між Кримом і материковою частиною України. Про це йдеться у дослідженнях «Беркут Севастополя» та «Перешийок» спецпроєкту Центру журналістських розслідувань «Шуцмани Путіна».  

Федір же Карповець, чий номер телефону для зв’язку диктує Савельєву Ромодановський, на час окупації очолював управління з організації паспортної роботи ФМС Росії. Саме він трохи згодом буде коментувати в медіа процес видачі російських паспортів щасливим кримчанам. 

Федір Карповець Фото: rg.ru

Що характерно, летіли Радочіна, Карповець та інші емісари ФМС РФ літаком Збройних сил РФ.

Савельєв: Добре. Повітря рейсовое?

Ромодановський: Ні. Це військовий.

Савельєв: А, зрозуміло. Відповідно, їх зустрінуть відповідні наші колеги.

Ромодановський: Так.

Савельєв: Окей. Тоді, тоді транспорт їм, мабуть, буде не потрібен, оскільки їх вивезуть звідти. І нехай коли приземляються, виходять на зв’язок, якщо там будуть. 12 це у них старт або …

Ромодановський: Старт, старт, старт.

Савельєв: Зрозуміло.

Ромодановський: Гаразд. Але люди добрі, тому не ображайте. Ха-ха-ха.

Савельєв: Ха-ха-ха. Навіть не сподівайтеся.

Добрі люди – насправді співучасники воєнного злочину. Плівки Медведчука – додатковий доказ. І треба зробити все, аби злочинці понесли заслужене покарання.