Тут може бути «бавовна». Сімферополь і околиці

Розслідування
Сімферополь, фото: Дмитро Макєєв

Адміністративний центр окупованого Криму цілком очікувано є й центром військовим – зокрема, тут розташовано командування 22-го армійського корпусу ЗС РФ. А кримські передгірʼя здавна слугують місцем розташування військових частин і полігонів. На північ від Сімферополя (Aqmescit) лежить великий військовий аеродром, а далі – жодного військового обʼєкту, аж до джанкойського військового аеродрому і укріпрайонів на перешійку, про які йшлося минулого разу.

Серію матеріалів про російські об’єкти у Криму, які є потенційними  легальними військовими цілями для ЗСУ, ми адресуємо цивільному населенню –  нашим громадянам у АРК і Севастополі, аби вони могли убезпечити себе і триматись від них подалі. 

Околиці

Між укріпрайонами півночі Криму і Сімферополем лежить широка смуга розпаханих степів, де майже немає військових обʼєктів, якщо не рахувати вірогідне тимчасове розміщення мобільних зенітно-ракетних комплексів. Це Роздольненський, Первомайський, Красногвардійський, Нижньогірський райони. Сюди ж можна зарахувати й Білогірський район, але тут вже починаються передгірʼя, а які ж передгірʼя без військових обʼєктів! Отже, і в Білогірському районі один є.

Об’єднаний склад 758-го ЦМТЗ ЧФ РФ Фото: Google Earth

Це захований у лісах біля села Міжгірʼя (Baqsan) об’єднаний склад 758-го центру матеріально-технічного забезпечення Чорноморського флоту РФ (координати 44.964777, 34.438025). Доглянутий, добре облаштований, з потужним периметром, з обваловками, відкритими і закритими сховищами, де зберігаються більше сотні одиниць техніки і величезна кількість вантажів військового призначення. 

Об’єднаний склад 758-го ЦМТЗ ЧФ РФ Фото: Google Earth

Чому тут? Бо в гірському лісі легко сховати від чужих очей такий великий і секретний обʼєкт. Щоправда, в епоху супутникових знімків це вже не так працює. Та ще й ліси тут партизанські, тому трапитись може все що завгодно. 

Якщо цими лісами рухатись на південний захід, то через Суботкан-яйлу (яку окупанти вперто називають «Долгоруковською») можна вийти до села Перевальне (Anğara), де до окупації була дислокована 36-а бригада берегової оборони ВМС України. 

Полонені військовослужбовці 126-ї ОГБрБО під Баштанкою, березень 2022 Фото: Генштаб

Тепер там стоїть сформована на фондах захопленого місця дислокації 36-ї БрБО 126-а гвардійська бригада берегової оборони 22-го армійського корпусу ЧФ РФ, яку добряче пошарпали ЗСУ на південній ділянці фронту навесні 2022 року, і 8-й окремий артилерійський полк, сформований на захоплених фондах 406-ї Сімферопольської берегової артилерійської групи. 

ППД і парк техніки 126-ї ОГБрБО 22-го АК ЧФ РФ Фото: Google Earth

Казармений комплекс і штаб (координати 44.836385, 34.332933)бригади розташований ліворуч від траси Сімферополь-Алушта, між приватним сектором Перевального і селом Чайковське (Salğır Yañı Sala), а північніше – парк для військової техніки (координати 44.850468, 34.321796). 

Полігон Ангарський Фото: Google Earth

Ще за кілька кілометрів на північний захід, біля села Зарічне (Şumhay) розкинувся полігон Ангарський (координати 44.873224, 34.309464) – там в лютому 2022 року Росія накопичувала живу силу і військову техніку перед повномасштабним вторгненням.

Намети і військова техніка ЗС РФ. Полігон Ангарський 1.02.2022 Фото: MAXAR

По інший бік, на північ від Сімферополя, в селищі Гвардійське (Сарабуз) розташований військовий аеродром, де стоїть 37-й змішаний авіаційний полк ЗС РФ (координати 45.117692, 33.977108).  

Аеродром Гвардійське Фото: Google Earth

Сімферополь

В адміністративному центрі окупованої АР Крим ціла низка військових обʼєктів. Але, з одного боку, деякі з них очевидно використовуються не за призначенням – скоріш за все, здані в оренду або закинуті. З іншого боку, суто військовими обʼєктами питання не вичерпується – в місті є ще й обʼєкти Росгвардії, яка теж бере участь у повномасштабному вторгненні, кошмарячи українських громадян на окупованих територіях і безславно здихаючи на полі бою. 

 Пункт дислокації Росгвардії у Сімферополі Фото: Google Earth

З неї й почнемо. На вул. Субхи (координати 44.940663, 34.092634), навпроти Центрального ринку, розташоване Головне управління Федеральної служби військ національної гвардії РФ у Республіці Крим та м. Севастополі, а також спеціальний моторизований полк Росгвардії і ровідувальний загін «Русь». 

Росгвардія біля кримськотатарського подвірʼя Фото: crimean-solidarity.org

Враховуючи те, скільки горя принесла Росгвардія громадянам України, що проживають у Криму, в першу чергу кримським татарам – потужна бавовна на місці цього комплексу будівель була б більш ніж доречна. 

ППД ОМОН «Беркут», Сімферополь, грудень 2021 ФОТО: пресслужба С. Аксенова

Також не варто забувати й про сімферопольський «Беркут», який у 2016-му році був переданий з МВС РФ до Росгвардії. В 2021 році він отримав гарне модульне містечко на вул. Київській, 152А, поруч із розвʼязкою Обʼїзної дороги (координати 44.985026, 34.080553). де знайшлося місце і для особового складу, і для спецтехніки, серед якої є й кілька БТРів. Не першочергова ціль, звісно, але за компанію можна й вдарити. 

ППД ОМОН «Беркут» і будівля «військомату РК» Фото: Google Earth

Чому за компанію? Тому що зовсім поруч, на вул. Київській, 152 (координати 44.983165, 34.081735), розташований так званий «військовий комісаріат республіки Крим».

«військовий комісаріат республіки Крим» Фото: Крымская газета

Це сумне місце, де у 2014-му окупанти і їхні шуцмани незаконно увʼязнювали і катували українців, а тепер так само незаконно мобілізують і відправляють на війну з Україною українських громадян, що мешкають у Криму. Тому вдарити по ньому в неприйомний день було б принаймні справедливо. 

Будівля 22-го армійського корпусу ЧФ РФ Фото: Google Earth

Будівля головної військової потуги РФ у Криму – 22-го армійського корпусу ЧФ РФ – знаходиться на вул. Карла Маркса, 62 (кооординати 44.956951, 34.089255). До окупації тут був штаб Центру Військ берегової оборони ВМС України. В цьому ж будинку знаходяться слідчій відділ і військова прокуратура – вʼїзд туди з боку вул. Павленка. 

Антени вузлу зв’язку ЧФ РФ. Сімферополь Фото: Yandex

Кожен, хто подорожував з Сімферополя в Алушту, напевно, звертав увагу на «пагорб антен» на виїзді з міста, за адресою вул. Ялтинська, 24 (координати 44.926679, 34.140883). 

Вузол зв’язку ЧФ РФ. Сімферополь Фото: Google Earth

Це один з обʼєктів в/ч 40136 – об’єднаного вузлу зв’язку ЧФ РФ. 

ППД 224-го ОБУ 22-го АК ЧФ РФ Фото: Google Earth

Старе військове містечко, окреслене вулицями Ескадронною і Калініна (координати 44.951212, 34.085921 – це залишки значно більшого комплексу розташування військових частин, територія якого частково пішла під цивільну забудову. Тепер у військовому містечку квартирує 224-й окремий батальйон управління 22-го армійського корпусу ЧФ РФ. 

Військовослужбовці 224-го ОБУ 22-го АК ЧФ РФ. 2021р. Фото: Міноборони РФ

Склад 758-го центру МТЗ ЧФ РФ розташований на вул. Запорізькій, 2 (координати 44.963132, 34.075765), біля залізниці. Трохи південніше, на вул. Льодозаводській, 1 (координати 44.950777, 34.068073) – База зберігання МТС тієї ж військової частини.

Фото: Google Earth

У майновому комплексі за адресою проспект Перемоги, 213 розміщуються служби 945-го Головного центру космічної геодезії, навігації та картографії Міноборони Росії, а також Філія №1 Аерофототопографічного центру.

Будівля служб ГЦ космічної геодезії, навігації та картографії МО РФ

Деякі обʼєкти неможливо ідентифікувати. Наприклад, на вул. Жені Дерюгіної знаходиться достатньо великий за площею майновий комплекс, що належить 22-му армійському корпусу – однак окрім закинутих обвалованих сховищ із залишками дротяної огорожі там нічого не видно. 

Фото: Google Earth

Ще один обʼєкт має бути поруч, на вул. Зовнішній, 21 – але цю адресу неможливо ідентфікувати, а єдиний обʼєкт, схожий на військовий, у цій місцині – прихована обваловкою з боку урвища будівля з огорожею на височині Мурун-Кир. 

В будь-якому разі мешканцям міста, селища Гвардійське і села Перевальне варто зауважити: прильоти чи вибухи на діючих російських військовиї обʼєктах та обʼєктах Росгвардії можуть бути небезпечними для вашого життя і здоровʼя, а ваше житло, якщо воно розташовано поблизу, вірогідно, потребуватиме серйозного ремонту. Тому заздалегідь подбайте про переїзд або про укриття. Часу стає все менше, а ЗСУ – все ближче до Криму. 

OSINT-розслідувач Іраклі Комахідзе опублікував «Повний перелік пожежонебезпечних об’єктів Криму», де ви знайдете усі військові об’єкти рф у Криму, які апріорі є легітимними військовими цілями для ЗС України. Ми ж постараємось розповісти і за можливості показати – де саме вони знаходяться і як виглядають.