Хто керує таємною тюрмою ФСБ для українців – СІЗО № 2 у Сімферополі

Розслідування
СІЗО №2, відкритий окупантами у Сімферополі 25 жовтня 2022 року Фото: RFE/RL

Російські військові викрадають мешканців окупованих територій Херсонської та Запорізької областей. Громадських активістів, військових пенсіонерів і ветеранів АТО, посадовців, журналістів і волонтерів утримують на підвалах і катують, вибиваючи зізнання. Потім передають кримському управлінню ФСБ, везуть у Сімферополь. Там окупанти восени 2022 року побудували спеціальний тюремний блок, в якому тримають виключно політв’язнів з півдня і Криму.

Спецблок знаходиться на території виправної колонії № 1 у провулку Елеваторний у Сімферополі. Він розрахований на одночасне утримання понад 300 осіб. Це майже вдвічі менше за СІЗО № 1, але, за свідченнями адвокатів, камери переповнені. Наразі точно невідомо скільки людей тримають у спецблоці для політичних. Наприкінці 2022 року правозахисники називали цифру у 110 осіб.

Час від часу рідним та правозахисникам вдається дізнатися імена утримуваних у СІЗО № 2. Цього місяця Кримській правозахисній групі стало відомо, що у спецблоці окупанти утримують Геннадія Ласінського, мешканця села Велика Кардашинка на Херсонщині. Його викрали у жовтні минулого року, і весь цей час місцезнаходження Геннадія не було відоме. За даними правозахисників, Ласінському інкримінують порушення статті 222 КК РФ (Незаконні придбання, передача, збут, зберігання, перевезення, пересилання або носіння великокаліберної вогнепальної зброї)».

Наразі відомо, що у СІЗО-2 знаходяться також: херсонська активістка Ірина Горобцова, журналіст та активіст Сергій Цигіпа, начальник управління гуманітарної політики Херсонської адміністрації Олександр Зарівний, цивільний мешканець Херсонщини Аппаз Куртамет.

Аппаз Куртамет Фото: Facebook Рефат Чубаров

У СІЗО-2 тривалий час утримують людей, щодо яких спецслужби взагалі не придумали кримінальних справ. Через це до них не можуть потрапити адвокати. Формально тих людей там навіть не існує – ФСБ не підтверджує, що вони утримуються в СІЗО Сімферополя.

Утримувані без обвинувачення

Центр журналістських розслідувань поговорив з Тетяною Маріною, цивільною дружиною іспанського волонтера Маріо Гарсіа Калатаюда. Одного із тих, кого тримають без звинувачень в таємних тюрмах ФСБ з кінця березня 2022 року. Волонтера з Іспанії утримують без будь-яких навіть формальних підстав.

Проросійські пабліки пишуть, що він нібито возив гуманітарну допомогу бійцям АТО на Донеччині і публікують його фото зі зброєю із якогось музею. Волонтер справді їздив на Донбас у минулі роки — допомагав цивільним мешканцям харчами та одягом. Був дуже відомим і в Херсоні, де допомагав нужденним.

Іспанський волонтер Маріано Гарсія Калатаюд. Фото: facebook/Tetyana Vysotska 

Окупанти викрали Маріо Калатаюда просто на порозі будинку, куди він повертався після участі у проукраїнському мітингу в центрі Херсона.

«Він пішов на той мітинг, пішов погодував собаку, потім прийшов до мене додому. Він не взяв з собою ключі, зателефонував мені, щоб я відкрила двері. Я поки спустилася з другого поверху, відкрила двері у під’їзд, калитку. Дивлюся — там вже нікого немає», — розповідає Тетяна.

Тетяна Маріна, цивільна дружина Маріо Калатаюда. Фото: investigator.org.ua

Телефон Маріо вже був вимкнений. Інтернет росіяни глушили, тому повідомити про біду рідних та друзів теж спочатку не було можливості.

«Свідків було дуже мало. Десь в інтернеті через треті руки я дізналася через скріншот з повідомленням, що бачили, як на вулиці Суворова, де ми мешкали, підійшли двоє у балаклавах, скрутили і засунули у синій бус без номерів», — каже Тетяна.

Наш колега, Олег Батурін, якого окупанти також викрали і катували на підвалах, один час був із Маріо у сусідній камері в херсонському СІЗО.

«19 березня, це був переддень, як мене відпустили, в ізоляторі з’явився іноземець, який поводив себе дуже експресивно, дуже гучно, я б сказав, феєрично. У нього просто не закривався рот. Він постійно кричав іспанською, що він думає про окупантів, про Путіна, цитував наші всі матюки. Росіяни не могли закрити йому рота, злилися», — розповідає Олег Батурін.

Росія офіційно не підтверджує затримання громадянина Іспанії Маріо Калатаюда. Немає кримінальної справи, відповідно, — немає адвоката і можливості підтримувати хоч якийсь зв’язок з Маріо. Всю інформацію про нього вдається дізнатися через інших в’язнів, яким звинувачення таки було пред’явлено, і до них іноді ходять захисники.

Така ж ситуація і з іншим політв’язнем — Олександром Бабичем, міським головою Голої Пристані. Його викрали 22 березня минулого року. З того часу немає точної інформації в якому він стані, немає зв’язку і доступу. Але відомо, що чоловік знаходиться в спецблоці СІЗО у Сімферополі, хоч Росія його так само не підтверджує.

Олександр Бабич, мер міста Гола Пристань, фото: investigator.org.ua

Таку інформацію дружина Ольга отримала від людей, які сиділи з ним в одній камері в різні періоди ув’язнення. Олександра Бабича ФСБ утримує у своїй таємній тюрмі майже рік без відкриття кримінальної справи.

«Його перевели в СІЗО № 2, справа по ньому не відкрита і його приховують. На мого чоловіка справа не відкрита. Тому ми ні адвоката не можемо найняти, ні передачу туди відправити. Вони його просто приховують», — розповідала Ольга в сюжеті про бранців з Херсонської області.

За інформацією Ольги Бабич, її чоловік зараз дуже схуд, йому не дають навіть змінного одягу — в якому був під час затримання, в тому і лишається.

«Міжнародний тероризм»

Центр журналістських розслідувань поговорив також з Мариною Рязановою — матір’ю викраденого в Каланчаку Віталія Рязанова. Чоловік теж перебуває в СІЗО № 2.

Його окупанти викрали 4 вересня. Більше двох місяців тримали в відділку поліції в Чаплинці. Потім обвинуватили у тому, що Віталій з 2015 по 2017 рік був у громадському формуванні, яке допомагало прикордонникам на межі з Кримом. Потім передали ФСБ у Крим і «шиють» міжнародний тероризм».

Викрадений Віталій Рязанов. Фото надане Мариною Рязановою

«З 2015 до 2017 року він був у добровольчому батальйоні в Херсонській області. З прикордонниками вони на пропускному пункті стояли та чергували. Я не пам’ятаю, як називався цей батальйон. «Аскер», не знаю. А з 2017 по 2019 мав контракт, він був у Донецькій області в Авдіївці. Формулювання звинувачення: за участь у незаконному бандформуванні на території Російської Федерації», — розповідає Марина Рязанова.

Інформації про його стан рідні майже не мають. Віталію надали безкоштовного адвоката. Час від часу вдається передати посилку через кримських «волонтерів».

Отже, як бачимо, у СІЗО № 2 в Сімферополі незаконно утримують велику кількість людей за надуманим обвинуваченням чи взагалі без нього. Інформації про кількість і стан здоров’я політв’язнів обмаль, зв’язку немає. На обмін Росія людей не віддає і навіть не завжди підтверджує їхнє місцезнаходження. Водночас у СІЗО-2 вчиняються й інші воєнні злочини. Політв’язнів катують і не надають медичну допомогу, відмовляють в огляді медиків і передачі ліків, завертають передачі на тій підставі, що людей начебто там немає.

Політв’язень Наріман Джелялов у листі, опублікованому його адвокатом Ніколаєм Полозовим, розповідає, що дорогою із суду в СІЗО він зустрів мелітопольця Ярослава Жука Внаслідок нелюдських катувань цей в’язень частково втратив слух.

За словами Нарімана, крім звичних співробітників у СІЗО-2 охорону забезпечують російські спецпризначенці, які знущаються із в’язнів.

Керівництво таємної тюрми

Хто ж керує СІЗО-2, цією таємною тюрмою ФСБ у Криму, хто відповідальний за тортури та інші злочини щодо незаконно утримуваних там українців, і хто створює їм нелюдські умови ув’язнення?

Функціонування усіх місць позбавлення волі на окупованому півострові адмініструє Управление Федеральной службы исполнения наказаний по Республике Крым и Севастополю — УФСИН. Ще з листопада 2014 року його очолює Булгаков Вадим Вікторович.

Вадим Булгаков, керівник «УФСИН» окупованого Криму. Фото: mk.ru

Зрадник і пособник російських окупантів. Почав працювати в органах кримінально-виконавчої системи України у 1993 році. Був фельдшером медичної частини слідчого ізолятора № 1 Криму. Від 2006 по 2010 рік обіймав посаду начальника Управління Державного департаменту України з питань виконання покарань в Автономній Республіці Крим. Про його діяльність Україні вже відомо — щодо Булгакова введені санкції нашою країною та Сполученими Штатами.

Безпосередньо СІЗО № 2 керує Рябов Ніколай Дмитрієвич, який переїхав у Крим з Новосибірської області. Колишній заступник начальника колонії № 1, на цій посаді був з 2017 року. Зараз живе в Керчі, вулиця Кірова, будинок 67, прямо біля моря.

Як керівник СІЗО-2, Рябов особисто відповідає за всі протиправні дії щодо ув’язнених, які там відбуваються. Але в нього ще є заступники. Курбатов Кирилл Николаевич, майор внутрішньої служби, інформації про нього обмаль. Вказаний як відповідальна особа у закупівлях, які здійснювало СІЗО-2.

З другим заступником начальника СІЗО цікавіше. Це Горкун Антон Вікторович, колаборант. Колишній працівник МВС України. Звільнений ще у 2012 році, але невідомо за що. Горкун був проти такого звільнення, тому пізніше судився за компенсацію за нібито вимушені прогули та моральну шкоду. Усі справи програв, а у 2015 році взагалі припинив приходити на засідання. Тепер зрозуміло чому.

Примітно, що одночасно зі своєю посадою заступника керівника СІЗО № 2 у Сімферополі, Антон Горкун призначений виконуючим обов’язки окупаційного начальника УФСИН у Херсонській області. Структура зареєстрована у Генічеську 21 лютого 2023 року.

У новинах пропагандистів поки що була інформація тільки про те, що під контроль окупаційного УФСИН візьмуть три виправні колонії та лікувально-виправний заклад.

Наразі в російський реєстр юридичних осіб внесений лише один слідчий ізолятор за адресою: Херсон, вулиця Перекопська, 10. Там справді незаконно тримали викрадених людей, але зараз СБУ вже розшукує та затримує колаборантів, що працювали там.

Отже, повертаємося до керівництва СІЗО-2 у Сімферополі. Начальником відділу режиму та нагляду став старший лейтенант внутрішньої служби Ковех Леонід Олексійович. Колаборант, громадянин України.

Леонід Ковех, начальником відділу режиму та нагляду СІЗО-2. Фото: Вконтакте

Саме ця людина, згідно посадових обов’язків, відповідає за охорону та ізоляцію ув’язнених, постійний нагляд за ними, реалізацію їхніх прав та законних інтересів, які масово і тотально порушуються.

Усі названі працівники СІЗО у Сімферополі є воєнними злочинцями з точки зору міжнародного права, зрадниками та пособниками окупантів з точки зору українського.