Коли твій «сусід» – окупант. Як живуть російські солдати у захоплених селах півдня

Розслідування
Російські військові на окупованій території України

Окупаційна армія продовжує займати будинки українців в містах і селах Запорізької області. Окупанти перетворюють житлову забудову на укріплення. Центр журналістських розслідувань стежить за переміщеннями ворога і відмічає на інтерактивній мапі населені пункти, повністю або частково зайняті російськими військовими.

ЦЖР постійно отримує відгуки від мешканців тимчасово окупованих територій і родичів тих, чиї помешкання займають окупанти, користуючись відсутністю господарів. З 17 травня по сьогодні журналісти ЦЖР виявили і нанесли на мапу дислокації російських окупаційних військ у більш ніж двадцяти нових населених пунктах.

На мапі з’явились і нові маркери – ними позначено ті населені пункти, про заселення яких окупантами стало відомо безпосередньо від мешканців та повідомлень у місцевих Telegram-каналах та чатах.

«Незвані гості» не затримуються надовго у захоплених оселях через постійну ротацію, особливо в ці дні, коли ЗСУ почали тактичний контрнаступ у Запорізькій області. Проте кількість селищ, в яких розквартировуються окупанти збільшується.

Подробиці дивіться у блозі Сергія Старушка: