Міліціонер-зрадник: ЦЖР ідентифікував командира «батальйону імені Судоплатова» з позивним «Шаман»

Розслідування
Крайній зліва - Дмитро Погребняк («Шаман»), командир «батальйону ім. Судоплатова» (БАРС-32). Фото:Telegram 2023

Командиром незаконного збройного формування «батальйон імені  Судоплатова» з позивним «Шаман», що воює проти ЗСУ у Запорізькій області, виявився  міліціонер-зрадник Дмитро Погребняк з Луганська, який служив у спецпідрозділі МВС «Сокіл». 

«Батальйон імені Судоплатова» створений з ініціативи гауляйтера окупованої частини Запорізької області Євгена Балицького, легалізований як 32-й загін БАРС і воює на прикомандированим до  58-ї загальновійськової армії ЗС РФ. 

До того, як кишенькова армія Балицького була оформлена в системі БАРС міністерства оборони РФ, підрозділ внесли до російського держреєстру як «державне унітарне підприємство» окупаційної  адміністрації у Запорізькій області. У період з лютого по червень 2023 року виконувачем обов’язки директора цієї юрособи був Погребняк Дмитро Тимофійович (російський ІПН 910217849658 присвоєний інспекцією ФПС в окупованому Сімферополі, АР Крим). 

Як з’ясував Центр журналістських розслідувань, Дмитро Погребняк є громадянином України (паспорт  ВК249020, ІПН 3258800991), народився 22 березня 1989 року в Луганській області і до її окупації РФ у 2014 році служив сержантом у луганському спецпідрозділі швидкого реагування «Сокіл» Управління з боротьби із організованою злочинністю МВС України.

Вперше без балаклави «Шаман» з’явився в репортажі російського пропагандиста Соловйова, де прозвучало тільки його ім’я – Дмитро. Погребняк розповів, що у складі луганського підрозділу «Сокола» був відряджений до Києва і брав участь у силових діях на Майдані. 

«Нам видали зброю, всі озброїлись, зайняли висоти і прикривали відхід штурмових груп, котрі от чорні вклинились там, щоб витягувати поранених. Витягували, коли почали падати хлопці», – розповідав  Погребняк в інтерв’ю. Не виключено, що йдеться про прикриття так званої «чорної роту «Беркуту», причетної до масових розстрілів протестувальників на вулиці Інститутській у Києві.

Після повернення в Луганськ Погребняк, за його словами, у складі «Сокола» брав участь у охороні луганського аеропорту. Однак як саме він діяв під час блокування аеропорті російськими проксі-формуваннями наразі невідомо. Після повалення законної влади в Луганську («ми самі себе захопили») Погребняк зрадив присязі і перейшов на бік ворога, служив, за його словами, на посаді капітана в незаконних збройних формуваннях так званих «ЛНР/ДНР». 

До того, як очолити «батальйон ім. Судоплатова», що бере учать у бойових діях проти ЗСУ на Запоріжчині, Погребняк воював на херсонському напрямку. 

У соцмережах «Шаман» підписується як Дмітрій Таранов – за прізвищем дружини Христини Андріївни Таранової, яка також родом із Луганської області. У 2017 році у них народився син, а офіційний шлюб Погребняк та Таранова оформили наступного року. У 2020-му році Христина Таранова зареєструвалась в Росії як індивідуальний підприємець (ИНН 236702761611) з основним видом діяльності «навчання в галузі спорту і відпочинку» та адресою у м. Сочі. 

Дмитро Погребняк із дружиною Христиною Тарановою у Сочі, березень 2023 року Фото: Telegram

Судячи з фото і відео в соцмережах, Христина Таранова займається фітнесом і виступає у нічних клубах з відвертими танцями та на пілоні, а в 2013-2014 році працювала вебкам-моделлю. Примітно, що у 2016 році подруга міліціонера-зрадника брала участь у змаганнях з бодібілдингу у Харкові. 

Христина Таранова, вебкам-модель і майбутня дружина «комбата» Погребняка. Сріншот з   вебкам сайту, 2013 рік

На фото подружжя в соцмережах, зроблених уже після повномасштабного вторгнення РФ в Україну, багато світлин з відпочинку – на яхті, на фоні гір і моря, з готелів та нічних клубів у Сочі та інших містах Росії. Схоже, участь у бойових діях не заважає «комбату» Погребняку-«Шаману» часто їздити у відпустки у глибокий тил.

«Комбат» Дмитро Погребняк з дружиною Христиною Тарановою на відпочинку, червень 2022 року. Фото: Іnstagram

За даними військового аналітика Костянтина Машовця, так званий «батальйон імені Судоплатова» (БАРС-32) у 2023 році брав участь у бойових діях на Василівському напрямку, в районі села Лугове. Загін БАРС-32 прикомандирований до 58-ї загальновійськової армії ЗС РФ, що воює проти ЗСУ в Запорізькій області. Кістяк підрозділу складають колаборанти з окупованої Донецької, Луганської та Запорізької областей. Як повідомляв ЦЖР, у складі цього незаконного формування також воюють члени так званого «Международного движения «Русов», що пропагує імперські ідеї про об’єднання слов’ян під керівництвом Росії. Серед них – колаборант Андрій Родіонов («Вікінг») із Севастополя та іноземні найманці із Сербії. 

Про навчальні центри проекту «Архангел», що гогтує операторів безпілотників для «батальйону імені Судоплатова», та проект «Судоплатов. Судный день», який виробляє fpv-дрони, дивіться у розслідуванні ЦЖР «Оператори смерті. Ворожий проект БПЛА «Архангел».