Україна може ввести біометричні візи для громадян РФ – Клімкін

Новини
Міністр закордонних справ України Павло Клімкін Фото: Reuters

Україна може ввести біометричні візи для громадян Росії і посилити контроль за переміщенням росіян по території країни.

Про це заявив міністр закордонних справ України Павло Клімкін в ефірі телеканалу «UA Харків», повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на агентство УНІАН.

За його словами, введена з початку року система біометричного контролю на прикордонних пунктах пропуску з РФ є ефективною.

«Ми створюємо банк даних, ми прекрасно розуміємо, що можуть бути маніпуляції, як бачите, відома історія з отруєнням Скрипалів – зміна ідентичності і т.д. Якщо є біометричні дані, ми прекрасно знаємо, про яких людей ідеться, і просто зміна документів вже не допоможе», – сказав Клімкін.

«Цей банк буде напрацьовано. Ми далі будемо дивитися на його ефективність, але я вважаю, що цього мало. Нам потрібні подальші заходи, в тому числі і попередній запит, а мінімум – попереднє інформування російськими громадянами, що вони їдуть в Україну», – підкреслив Клімкін, нагадавши, що з цього питання було прийнято рішення Ради національної безпеки і оборони України.

«Не виключено, що нам потрібно дивитися на їх переміщення (росіян – ред.) на території України», – підкреслив Клімкін.

У зв’язку з цим глава МЗС сказав, що контроль переміщення росіян на території України зараз «робиться частково», а саме «для частини осіб, щодо яких є підозри».

«Але відслідковувати всіх, звичайно, досить складно. Але в перспективі, як це спрацює, потрібно аналізувати. Звичайні візи з Росією нам не допоможуть», – зазначив Клімкін.

«Тоді, якщо це недостатньо ефективно, потрібно буде думати над впровадженням біометричних віз», – додав глава МЗС.

Фото: Алексей Даничев

Як повідомлялось, 30 серпня 2017 року президент Петро Порошенко підписав указ про введення системи фіксації біометричних даних іноземців, в тому числі громадян РФ, та осіб без громадянства на українському кордоні, яка почала функціонувати з 1 січня 2018 року. Своїм указом президент ввів в дію рішення РНБО України України від 10 липня 2017 року «Про посилення контролю за в’їздом в Україну, виїздом з України іноземців та осіб без громадянства, додержанням ними правил перебування на території України». 2 вересня 2017 року указ набрав чинності.

З 1 січня 2018 року Держприкордонслужба України ввела фіксацію біометричних даних іноземців та осіб без громадянства з 70 держав, у тому числі для громадян РФ, в 157 міжнародних пунктах пропуску через кордон. Система фіксації біометричних даних не тільки дозволяє контролювати термін перебування в Україні, але і підключена до баз Інтерполу.

З 1 січня 2018 року система фіксації біометричних даних також запрацювала на адмінкордоні з окупованим Кримом. При цьому перевірка біометричних даних не торкається громадян України, які мешкають в окупованому РФ Криму. Біометричний контроль при перетині адмінкордону з Кримом проходять лише іноземні громадяни.

21 березня 2018 року президент Петро Порошенко ввів в дію рішення РНБО від 1 березня «Про невідкладні заходи щодо нейтралізації загроз національній безпеці у сфері міграційної політики», яке передбачає введення механізму попередньої перевірки підстав для в’їзду іноземців, зокрема, громадян РФ в Україну.