У МінТОТ показали проекти реконструкції КПВВ «Чонгар» і «Каланчак»

Доопрацьовані проекти КПВВ «Чонгар» і «Каланчак» на адмінграніце з окупованих Кримом представили на розгляд міністру економічного розвитку і торгівлі України Степану Кубіву.

Проекти схвалили і затвердили на зустрічі міжвідомчої робочої групи з облаштування КПВВ на території Херсонської області при Міністерстві з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб України, повідомила 14 липня прес-служба відомства, передає Центр журналістських розслідувань.

На сайті міністерства також показали, як планують реконструювати пункти пропуску.

«Під час зустрічі групи під керівництвом Степана Івановича Кубіва концепція, яку ми запропонували, була затверджена. Сума підтверджена. Наше завдання – повністю пройти бюрократичний ланцюжок розробки розпорядження Кабінету Міністрів і вийти на фінансування », – сказав перший заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб України Юсуф Куркчі.

Проекти направили до заінтересованих органів виконавчої влади на погодження. Після цього їх винесуть на розгляд відповідного урядового комітету, відзначили в прес-службі відомства і додали, що в міністерстві розраховують на позитивне вирішення питання фінансування будівництва об’єктів інфраструктури на КПВВ і зон сервісного обслуговування на адміністративному кордоні Херсонської області з включеним Кримом.

Нагадаємо, раніше у відповіді міністерства з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб (МінВОТ) України на інформаційний запит Центру журналістських розслідувань говорилося, що інформація про будівництво об’єктів інфраструктури контрольних пунктів в’їзду / виїзду (КПВВ) і зон сервісного обслуговування на адмінграніце Херсонської області з окупованих Кримом стосується аспектів безпеки та її поширення може зашкодити інтересам держави. Терміни реконструкції не відомі – коштів на цей проект в Резервному фонді немає.

Перший заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій Юсуф Куркчі в ефірі програми Питання національної безпеки (проект Центру журналістських розслідувань) підтвердив, що в зоні облаштованих КПВВ, як і раніше, планується відкрити Центри надання адміністративних послуг, якими зможуть скористатися громадяни України з Криму. Однак фінансування цих робіт з Резервного фонду було відкладено через інші пріоритетні завдання.

«Сьогодні ми не можемо собі дозволити дуже дорогий проект, а той, що був розроблений, – це максимум побажань, які існують. Ми хотіли, щоб ці пункти пропуску стали певною візитною карткою. Але відбулися деякі надзвичайні події, в тому числі, вибухи на Харківському полігоні в сховищах боєприпасів, і той резерв, який планували направити на КПВВ, був використаний на заходи, які виявилися пріоритетними. Ніхто від реконструкції КПВВ не відмовляється, просто сьогодні йде робота по оптимізації проектів в плані матеріальних ресурсів, які планують на них виділити. Але ніхто не відмовляється від того, що там повинні бути і Центри з адміністративних послуг, і автотранспортна розв’язка, яка дасть можливість регулярних перевезень до КПВВ», – сказав заступник міністра.

За словами Куркчі, в Резервному фонді немає коштів безпосередньо на облаштування КПВВ, але сьогодні йде робота з коригування держбюджету за підсумками першого півріччя, і якщо пропозиції МінТОТ будуть відповідати державним можливостям, то є ймовірність, що фінансування відкриється вже найближчим часом.

Нагадаємо, в лютому 2017 року заступник міністра інфраструктури України Юрій Лавренюк, який очолив робочу групу Кабміну України, яка 27 лютого проінспектувала КПВВ «Каланчак», «Чаплинка» і «Чонгар» на адмінкордоні з окупованим Кримом, повідомив, що на облаштування їх інфраструктури в поточному році з держбюджету буде виділено понад 200 млн. грн. Раніше в МінТОТ повідомляли, що роботи з облаштування КПВВ будуть завершені в липні 2017 року.