План реконструкції КПВВ на адмінмежі з Кримом засекретили та оптимізують кошторис

Інформація про будівництво об’єктів інфраструктури контрольних пунктів в’їзду/виїзду (КПВВ) і зон сервісного обслуговування на адмінкордоні Херсонської області з окупованим Кримом стосується аспектів безпеки і її поширення може зашкодити інтересам держави. Терміни реконструкції не відомі – коштів на цей проект в Резервному фонді немає.

Про це йдеться у відповіді міністерства з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб (МінТОТ) України на інформаційний запит Центру журналістських розслідувань.

«Питання реконструкції КПВВ на адміністративному кордоні Херсонської області з окупованою територією АР Крим стосується аспектів безпеки інтересів держави, враховуючи територіальну близькість з військовими формуваннями держави-окупанта. Поширення такої інформації може зашкодити інтересам держави у сфері забезпечення захисту територій і прилеглих до адміністративної межі населених пунктів. Що стосується фінансування зазначених заходів, дане питання не входить в компетенцію МінТОТ, оскільки воно не є головним органом у системі центральних органів виконавчої влади з формування та забезпечення реалізації державної фінансової та бюджетної політики або державної політики в сфері державних і публічних закупівель», – йдеться в відповіді міністерства.

У МінТОТ нагадали, що за результатами інспектування місць розташування КПВВ був затверджений Покроковий план (Дорожня карта) з будівництва об’єктів інфраструктури КПВВ і зон сервісного обслуговування на адміністративному кордоні Херсонської області з АРК із зазначенням термінів виконання та відповідальних за його реалізацію.

Кошторисні роботи були виконані проектним інститутом СБУ.

«Проектним інститутом Служби безпеки України розроблений зведений кошторисний розрахунок об’єкта будівництва (орієнтовна вартість створення тимчасової інфраструктури КПВВ на адміністративному кордоні Херсонської області (Чонгар, Каланчак) і тимчасово окупованою територією АР Крим», – йдеться у відповіді на інформзапит агенції.

За підсумком нарад з питання облаштування КПВВ «Чонгар» і «Каланчак», які відбулися в червні, датою подання доопрацьованого проекту у відповідний урядовий комітет було визначено 15 липня 2017 року.

Перший заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій Юсуф Куркчі в ефірі програми Питання національної безпеки (проект Центру журналістських розслідувань) підтвердив, що в зоні облаштованих КПВВ, як і раніше, планується відкрити Центри надання адміністративних послуг, якими зможуть скористатися громадяни України з Криму. Однак фінансування цих робіт з Резервного фонду було відкладено через інші пріоритетні завдання.

«Сьогодні ми не можемо собі дозволити дуже дорогий проект, а той, що був розроблений, – це максимум побажань, які існують. Ми хотіли, щоб ці пункти пропуску стали певною візитною карткою. Але відбулися деякі надзвичайні події, в тому числі, вибухи на Харківському полігоні в сховищах боєприпасів, і той резерв, який планували направити на КПВВ, був використаний на заходи, які виявилися пріоритетними. Ніхто від реконструкції КПВВ не відмовляється, просто сьогодні йде робота по оптимізації проектів в плані матеріальних ресурсів, які планують на них виділити. Але ніхто не відмовляється від того, що там повинні бути і Центри з адміністративних послуг, і автотранспортна розв’язка, яка дасть можливість регулярних перевезень до КПВВ», – сказав заступник міністра.

За словами Куркчі, в Резервному фонді немає коштів безпосередньо на облаштування КПВВ, але сьогодні йде робота з коригування держбюджету за підсумками першого півріччя, і якщо пропозиції МінТОТ будуть відповідати державним можливостям, то є ймовірність, що фінансування відкриється вже найближчим часом.

Нагадаємо, в лютому 2017 року заступник міністра інфраструктури України Юрій Лавренюк, який очолив робочу групу Кабміну України, яка 27 лютого проінспектувала КПВВ «Каланчак», «Чаплинка» і «Чонгар» на адмінкордоні з окупованим Кримом, повідомив, що на облаштування їх інфраструктури в поточному році з держбюджету буде виділено понад 200 млн. грн. Раніше в МінТОТ повідомляли, що роботи з облаштування КПВВ будуть завершені в липні 2017 року.