Суд призначив нардепу Розенблату заставу в 7 млн гривень

Корупція

Солом’янський районний суд Києва у вівторок, 18 липня, призначив народному депутату Бориславу Розенблату запобіжний захід у вигляді застави в сумі 7 млн. грн і заборонив йому без дозволу слідчого покидати Київ або Житомир.

Відповідне рішення винесла суддя Світлана Кушнір, яка частково задовольнила клопотання прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП), повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на агентство УНІАН.

При цьому суд зменшив суму застави з запитуваних САП 10 млн. грн. до 7 млн грн. Ці кошти або сам Розенблат, або інша особа маютб внести протягом 5 днів.

Крім того, суд задовольнив інші умови, про які просили прокурори, зокрема зобов’язав Розенблата носити електронний пристрій контролю, та не відлучатися з Києва та Житомира без дозволу слідства, здати на зберігання закордонний паспорт та інші документи, які дають право в’їзду/виїзду з України.

Запобіжний захід діє до 12 вересня. Рішення суду оскарженню не підлягає.

Як сказав журналістам прокурор САП Володимир Кривенко, прокурори задоволені рішенням, навіть незважаючи на те, що розмір застави був зменшений. За його словами, найголовніше, що слідчі і прокурори зможуть контролювати переміщення нардепа.

Сам Розенблат заявив журналістам, що виконає всі пункти постанови суду, але вказав, що особисто він таких коштів на заставу не має.

Правоохоронці звинувачують Розенблата в тому, що він і депутат з фракції «Народний фронт» Максим Поляков вимагали хабар від компанії-нерезидента за видобуток бурштину в Україні.

19 червня НАБУ і САП затримали 3 помічників народних депутатів, охоронця і двох представників громадської організації за підозрою в отриманні 300 тис. дол. хабара для передачі Розенблату і Полякову.

11 липня Верховна Рада проголосувала за притягнення до кримінальної відповідальності Борислава Розенблата, але не дозволила його арешт.