У Києві прошла акція в пам’ять загиблого журналіста Павла Шеремета

Життя

У Києві в четвер, 20 липня, прошла акція пам’яті «Рік без Павла», присвячена річниці загибелі одного з керівників видання Українська правда журналіста Павла Шеремета. Її учасники вимагали від влади розслідувати вбивство журналіста.

Акція почалася о 08:00 на перетині вулиць Хмельницького та Івана Франка, на місці, де був підірваний автомобіль журналіста, передає Центр журналістських розслідувань з посиланням на інформацію Громадського, яке веде її пряму трансляцію.

Фото: hromadske.ua

Після хвилини мовчання колеги Шеремета, правозахисники, громадські активісти та небайдужі громадяни сформували колону, яка рухається по центру міста до будівлі Нацполіціі України на вулиці Академіка Богомольця.

Фото: hromadske.ua

Учасники акції дійшли до вулиці Банкової до Адміністрації президента України, де чергують кілька десятків нацгвардійців.

Фото: hromadske.ua

Учасники акції завдали за допомогою трафаретів написи на асфальті «Хто вбив Павла?».

Фото: hromadske.ua

Потім колона рушила до будівлі управління Нацполіціі яке розслідує вбивство журналіста. Учасники розвісили на дверях будівлі великий банер з написом «Хто вбив Павла?» та портретом Шеремета.

Фото: hromadske.ua

До учасників акції вийшов речник МВС України Артем Шевченко. «Хто вбив Павла Шеремета? Відповіді на цей час немає», – сказав він.

Фото: hromadske.ua

На цьому акція завершилася. Насамкінець, учасники ходи виклали свічками «знак питання», що символізує відсутність відповідей про винних у вбивстві Павла Шеремета.

Як повідомлялося, вранці 20 липня 2016 року в Києві в результаті вибуху машини загинув відомий журналіст Павло Шеремет. Автомобіль належав керівниці «Української правди» Олені Притулі, її в машині в момент вибуху не було.

Прокуратура Києва відкрила кримінальне провадження за фактом вбивства Шеремета. Вбивство кваліфіковано за ч.2 п.5 ст.115 КК України – (умисне вбивство, вчинене способом, небезпечним для життя багатьох осіб), підслідність по якому віднесена до Нацполіціі. Раніше в Нацполіціі України заявляли, що в якості основної версії вбивства журналіста слідчі розглядають його професійну діяльність.

Журналісти з проекту «Слідство.Інфо» разом з колегами з міжнародної мережі OCCRP представили власне розслідування вбивства Павла Шеремета.

5 червня 2017 року ім’я Павла Шеремета внесли в Меморіал журналістам, загиблим при виконанні своїх професійних обов’язків, в Музеї новин «Newseum» в столиці США Вашингтоні.

12 липня Міжнародний Комітет захисту журналістів (CPJ) представив у Києві спеціальний звіт про вбивство Павла Шеремета. Комітет повідомив про відсутність конкретних результатів в даному розслідуванні і рекомендував Україні задіяти всі необхідні ресурси для встановлення організаторів цього злочину.