Чийгоз в «суді» звинуватив одного зі свідків у брехні і обмові – адвокат

«У Верховному суді» окупованого Криму 27 липня один з лідерів кримських татар Ахтем Чийгоз на допиті заявив, що свідок звинувачення Ейваз Умеров, що дав свідчення проти нього, оббрехав його.

Про це розповів адвокат Чийгоза Микола Полозов, передає Центр журналістських розслідувань.

За його словами, Чийгоз зазначив, що Ейваз Умеров є єдиним відомим свідком звинувачення, оскільки інші засекречені, і що існує давня неприязнь Ейваз Умерова як до Меджлісу кримських татар, так і до його лідерам, в тому числі до Чийгоз.

«У 2005 році Ейваз Умеров балотувався кандидатом в Курултай. Він з Судака, і належав до групи молодих людей, разом з Русланом Бальбек. Його діяльність в Судаку була обумовлена ​​махінаціями із земельними ділянками, було порушено кримінальну справу стосовно нього та Бальбека. Тоді Меджліс кримськотатарського народу здійснював його підтримку і допомогу, юридичний відділ буквально витягнув Ейваз Умерова з в’язниці, проте згодом Бальбек і Умеров зайняли непримиренну позицію антагоністів Меджлісу. Вони брали участь в брудних акціях по дискредитації членів Меджлісу», – процитував заяву Чийгоза адвокат Полозов.

У суді Ахтем Чийгоз заявив, що, всупереч заяві Ейваз Умерова, свідок не був присутній на мітингу 26 лютого 2014 року у будівлі Верховної Ради АРК.

«Умеров – досить відома особа, і якби він там був присутній, то Ахтем Чийгоз або представники судацького регіонального меджлісу його б бачили. Однак раніше був допитаний голова судацького регіонального меджлісу, який зазначив, що Ейваз Умеров не був присутній на мітингу 26 лютого. Чийгоз прямо сказав, що ті слова, які сказав в суді Ейваз Умеров, є брехнею і його наклепом», – підкреслив Полозов.

За словами адвоката, продовжити допит Чийгоза не вдалося, оскільки стався збій зв’язку, зараз суд пішов на перерву.

22 червня так званий «Верховний суд Криму» продовжив ще на три місяці арешт Ахтема Чийгоза до 8 жовтня 2017 року.

2 червня померла мати Ахтема Чийгоза, проте його відмовилися випустити з СІЗО, щоб він зміг взяти участь в похоронах.

Нагадаємо, 26 лютого 2014 року біля кримського парламенту зібралися кілька тисяч прихильників кримськотатарського Меджлісу і «Русского единства». Організаторами заходу виступили голова Меджлісу Рефат Чубаров і лідер «Русского единства» Сергій Аксьонов. Тоді в результаті зіткнень двоє людей загинули. Слідчий комітет Росії порушив за цим фактом кримінальну справу.

29 січня 2015 року в Криму був затриманий заступник голови Меджлісу Ахтем Чийгоз за підозрою «в організації і участі в масових заворушеннях 26 лютого 2014 року». 

Правозахисники вважають «справу 26 лютого» юридично не обґрунтованою і розглядають її як інструмент політичного переслідування. При цьому, за участь у подіях 26 лютого заарештовані тільки проукраїнські  активісти.

Раніше Чийгоз на допиті у «Верховному суді» окупованого Криму повідомив, що спікер кримського парламенту Володимир Константинов 24 лютого 2014 роки зустрічався з главою Меджлісу кримських татар Рефатом Чубаровим з метою можливих контактів з лідерами Євромайдану.