Україна ще не готова до вступу в НАТО – Волкер

Влада

Спеціальний представник Держдепартаменту США по Україні Курт Волкер вважає, що Україна не готова вступити в НАТО, а сам Альянс не готовий її зараз прийняти. Країні ще належить провести важливі реформи.

Про це Волкер заявив в інтерв’ю телеканалу «Прямий», повідомляє Центр журналістських розслідувань.

«Я дуже поважаю Україну, але я поки не бачу можливості того, що Україна готова до вступу до НАТО, а НАТО готове прийняти Україну в тій ситуації, в якій вона є. Незважаючи на те, що проросійська армія знаходиться на Сході країни, власне Україна поки ще не готова безпеково приєднатися до НАТО», – сказав спецпредставник Держдепу.

Він вказав, що рішення про вступ до НАТО залишається за Україною, але сам процес підготовки країни до вступу в Альянс займає багато часу.

«США, ЄС, Росія – всі мають розуміти, що Україна – незалежна держава. Ніхто не може говорити, коли їй вступити до НАТО. Але це не означає, що Україна близька до того, щоб отримати запрошення для вступу в НАТО. Цей процес займає багато часу», – підкреслив Волкер.

При цьому він нагадав, що раніше працював з такими країнами як Хорватія, Албанія, Чорногорія, які в підсумку стали країнами-членами НАТО.

«Я насправді дуже вірю в те, що Україна зможе провести реформи в обороні, безпекові реформи, підтягнути свою економіку. Всі ці країни провели реформи, подолали корупцію, налагодили стосунки із сусідами. Усе це має бути зроблено», – зазначив Волкер.

Нагадаємо, 8 червня Верховна Рада ухвалила закон №6470 «Про внесення змін до деяких законів України щодо зовнішньополітичного курсу України», який визначає основою зовнішньої політики України поглиблення співпраці з НАТО з метою набуття в перспективі членства в Північноатлантичному альянсі. 6 липня президент Петро Порошенко його підписав. 9 липня закон набрав чинності.

10 липня Петро Порошенко заявив, що наразі Україна не подаватиме заявку на вступ до НАТО. Водночас, за його словами, вступ до НАТО є пріоритетним питання в політиці. Україна має зосередитися на проведенні важливих реформ, щоб відповідати стандартам країн-членів НАТО.