МЗС України вимагає від Росії припинити переслідування УПЦ КП в Криму

Новини

МЗС України засудив скоєний 31 серпня російськими силовиками блокування роботи Кафедрального собору святих рівноапостольних князів Володимира і Ольги, головного і єдиного діючого в Сімферополі храму Української Православної церкви Київського Патріархату, і вимагає від Росії припинити релігійні гоніння в окупованому Криму.

Як говориться в заяві українського зовнішньополітичного відомства, російська окупаційна влада продовжує свою політику, спрямовану на перешкоджання діяльності УПЦ КП на тимчасово окупованій території АР Крим, та робить усе можливе для припинення її діяльності на території півострова, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Як вказується в документі, з початку окупації Росією Криму на півострові на півострові здійснюється захоплення приміщень церкви, відбувається незаконне заволодіння її майном, проводяться обшуки у її приміщеннях, здійснюється тиск на священнослужителів. Такі дії окупаційної влади є систематичним порушенням фундаментальних прав і свобод людини, зокрема свободи совісті та віросповідання, норм міжнародного права.

«МЗС України вимагає від РФ негайно відновити безперешкодний доступ віруючих УПЦ КП до храму в Сімферополі, припинити релігійні гоніння та втручання у діяльність Кримської єпархії УПЦ КП та забезпечити виконання зобов’язань у рамках міжнародного права», – заявили у відомстві.

МЗС України також звертається до міжнародної спільноти, зокрема Європейського Союзу, до США, Канади та інших демократичних країн, міжнародних організацій, включаючи ООН, РЄ та ОБСЄ з проханням засудити напад на український храм в Сімферополі.

Як повідомлялось, вранці 31 серпня в Криму в Сімферополі російські силовики заблокували Кафедральный собор святих рівноапостольних князів Володимира та Ольги Української православної церкви Київського патріархату, розташований в центрі міста. Храм був оточений бійцями спецназу.

Російські судові пристави, не надавши жодних документів архієпископу Сімферопольському і Кримському УПЦ КП Клименту, винесли церковне майно з каплиці Кафедрального собору. При цьому вони не складали опис речей, і не пропонували архієпископу підписати жодний акт про вилучення церковного майна.

Прокуратура АРК проводить перевірку за фактом блокування 31 серпня російський силовиками храму УПЦ КП в Сімферополі і дасть праву оцінку діям всіх причетних осіб до грубого порушення прав людей на свободу віросповідання в окупованому Криму.