Посольство США: Блокування РФ храму УПЦ КП в Криму – напад на свободу релігії

Новини
Архієпископ Сімферопольський і Кримський УПЦ КП Климент біля заблокованого храму в СімферополіФото: Facebook Andrii Klymenko

Посольство США в Україні назвало блокування російським силовиками храму Української Православної Церкви Київського патріархату в окупованому Криму нападом Росії на свободу релігії і закликало світову спільноту його засудити.

Про це йдеться заяві американського диппредставництва в мікроблозі Twitter, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

«І знову певне віросповідання в небезпеці в Криму. Ми закликаємо світову спільноту також засудити цей напад Росії на свободу релігії», – сказано в повідомленні.

Як повідомлялось, вранці 31 серпня в Криму в Сімферополі російські силовики заблокували Кафедральный собор святих рівноапостольних князів Володимира та Ольги Української православної церкви Київського патріархату, розташований в центрі міста. Храм був оточений бійцями спецназу.

Російські судові пристави, не надавши жодних документів архієпископу Сімферопольському і Кримському УПЦ КП Клименту, винесли церковне майно з каплиці Кафедрального собору. При цьому вони не складали опис речей, і не пропонували архієпископу підписати жодний акт про вилучення церковного майна.

Прокуратура АРК проводить перевірку за фактом блокування 31 серпня російський силовиками храму УПЦ КП в Сімферополі і дасть праву оцінку діям всіх причетних осіб до грубого порушення прав людей на свободу віросповідання в окупованому Криму.

МЗС України засудив блокування російськими силовиками роботи головного і єдиного діючого в Сімферополі храму УПЦ КП і вимагає від Росії припинити релігійні гоніння в окупованому Криму.