Архієпископ Климент зажадав від ФСБ розслідувати дії спецназу в храмі УПЦ КП

Новини
Архієпископ Сімферопольський і Кримський УПЦ КП Климент біля заблокованого храму в СімферополіФото: Facebook Andrii Klymenko

Архієпископ Сімферопольський і Кримський УПЦ КП Климент вимагає від кримського управління ФСБ РФ розслідувати дії силовиків, які блокували храм святих рівноапостольних князів Ольги та Володимира в Сімферополі 31 серпня, а також забезпечити безпеку прихожан.

Заява з такими вимогами владика Климент планує подати найближчим часом в ФСБ Криму і «кримський уряд», передає Центр журналістських розслідувань.

«Суть вимоги полягає в тому, щоб, по-перше, розслідувати законність дій федеральної судово-виконавчої служби Центрального району по місту Сімферополю. Друге питання – забезпечення безпеки віруючих Київського патріархату в разі терористичного акту і пожежі. Тому що сьогодні федеральна судово-виконавча служба разом з міністерством майна (включеного Криму – КР) заблокували і опечатали всі аварійні виходи », – розповів в виданню Крим.Реаліі архієпископ.

Такі дії влади він розцінив як «планомірний акт перетворити це приміщення в братську могилу». Він також підкреслив, що, якщо аварійні виходи не розблокують і станеться нещасний випадок, «повна відповідальність буде на чолі ФСБ Росії в Криму і Севастополі».

Як повідомив владика Климент, подати заяву з такими вимогами в понеділок, 4 вересня, йому не вдалося через те, що в Криму оголосили вихідний (з нагоди мусульманського свята Курбан-байрам – ред.).

Він планує направити свої вимоги письмово і розраховує на особисту зустріч з підконтрольним Кремлю главою анексованого Криму Сергієм Аксьоновим.

1 вересня Аксьонов скасував заплановану зустріч з Архієпископом Сімферопольськими Кримським УПЦ КП Климентом.

Вранці 31 серпня в Криму в Сімферополі російські силовик заблокували Кафедральный собор святих рівноапостольних князів Володимира та Ольги Української православної церкви Київського патріархату, розташований в центрі міста.

Нагадаємо, на початку 2016 Кримське єпархіальне управління УПЦ Київського патріархату за рішенням «Арбітражного суду Республіки Крим» позбавили частини приміщення в центрі Сімферополя, в якому розміщується Кафедральний собор святих рівноапостольних князя Володимира і Ольги.

14 червня 2016 року «Апеляційний суд Севастополя» зобов’язав Кримську єпархію УПЦ КП сплатити «Міністерству майнових і земельних відносин Республіки Крим» півмільйона рублів штрафу і звільнити 112 кв. м на першому поверсі Кафедрального собору в Сімферополі.

8 листопада 2016 року в Сімферополі представники так званого «Фонду майна Криму» намагалися опечатати перший поверх Кафедрального собору святих рівноапостольних Володимира і Ольги УПЦ КП.

Архієпископ Сімферопольський і Кримський УПЦ КП Климент закликав світову спільноту захистити національні, культурні та релігійні права громадян України в Криму.