РФ незаконно засудила Чийгоза за події до окупації Криму – Місія ООН

Новини
Голова Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Фіона Фрейзер Фото: uacrisis.org

РФ в порушення міжнародного права засудила в Криму заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза за російським законодавством за події, які відбувалися до окупації півострова.

Про це заявила голова Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Фіона Фрейзер на презентації в Києві 19-ї доповіді Управління Верховного комісара ООН з прав людини (УВКПЛ), передає Центр журналістських розслідувань з посиланням на видання Українська правда.

«Вчора Верховний суд Криму засудив Ахмета Чийгоза, заступника голови Меджлісу кримських татар до 8 років позбавлення волі у колонії суворого режиму. Зазначаємо, що цей вирок стосується подій 26 лютого 2014 року, що відбувалися до окупації Криму, і цей вирок є фактичним виконанням законодавства РФ у Криму», – сказала Фрейзер.

Вона зазначила, що в окупованому Криму є серйозні посягання на свободу вираження думок, мирних зібрань та релігій.

«Попри обмеження, якими забороняється більшість публічних зібрань і організацій, що вважаються опозиційними до Російської Федерації, кілька осіб вирішили провести одиночні пікети на знак підтримки і переслідування кримських татар, що призвело до затримання принаймні 6 протестувальників, переважно літніх людей», – наголосила Фрейзер.

Також вона нагадала, що 1 червня у Криму скасували реєстрацію всіх 22 приходів Свідків Єгови, внаслідок чого близько 8 тисяч людей не можуть вільно сповідувати свою віру.

Окрім того, УВКПЛ зафіксувало депортації кримчан, які не мали російського громадянства, згідно з міграційними правилами Росії.

«Ми підкреслюємо, що Російська Федерація як окупаційна держава застосовує ці закони на порушення міжнародного права і всупереч резолюції Генеральної Асамблеї ООН 68/262», – заявила Фрейзер.

Вона також повідомила, що у вересні ООН оприлюднить спеціальну доповідь щодо ситуації з правами людину у окупованому Криму.

Як повідомлялось, 11 вересня в окупованому Криму так званий «Верховний суд Республіки Крим» засудив заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза до 8 років позбавлення волі в колонії загального режиму. Його звинуватили в «організації масових заворушень» під час мітингу за територіальну цілісність України 26 лютого 2014 року, напередодні окупації Криму РФ. 

Адвокат Микола Полозов заявив, що захист оскаржить вирок, винесений так званим «Верховним судом Криму» заступнику голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтему Чийгоз, і разом з урядом України буде боротися за його звільнення.

Президент України Петро Порошенко заявив, що винесений в окупованому Криму вирок заступнику голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтему Чийгоз стане черговим вироком Росії, яку ООН визнала окупантом. У МЗС назвали вирок «фарсом» і новим злочином окупантів.

Правозахисники заявляють, що винесений «Верховним судом Криму» вирок заступнику голови Меджлісу, громадянину України Ахтему Чийгоз грубо порушує Європейську конвенцію з прав людини і є закономірним продовженням репресивної політики, якої дотримувалася окупаційна влада в «справі 26 лютого».

Євросоюз закликав РФ негайно звільнити заступника голови Меджлісу Ахтема Чийгоза і всіх незаконно затриманих в окупованому Криму і в Росії громадян України.