Підозрювані в Україні у «справі 26 лютого» міліціонери служать на керівних посадах у окупантів Криму

Новини

Серед підозрюваних у незабезпеченні належної безпеки при охороні громадського порядку в ході мітингу біля стін Верховної Ради АРК 26 лютого 2014 року колишні заступники начальника міліції Сімферополя – Ігор Момотенко і Дмитро Коржов, а також Валерій Грицай, який на той момент був начальником управління забезпечення громадської безпеки МВС Україна в АР Крим.

Про це Центру журналістських розслідувань  повідомило джерело в правоохоронних органах.

11 вересня прокуратура АРК повідомила про підозру  у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.367 (службова недбалість) КК України колишнім заступникам начальника міліції Сімферополя, які не забезпечили належну безпеку під час охорони громадського порядку в ході мітингу біля стін Верховної Ради АРК 26 лютого 2014 року, що призвело до тяжких наслідків, не називаючи прізвища підозрюваних.

Підозрюваний Ігор Момотенко служить  тепер на посаді заступника начальника поліції в «міністерстві внутрішніх справ по Республіці Крим».

Ігор Момотенко

Другий підозрюваний – Дмитро Коржов – до анексії Криму був заступником начальника – начальником міліції громадської безпеки Сімферополя. У лютому 2017 року Коржова призначили «заступником начальника поліції з охорони громадського порядку УМВС Росії по м. Ялта».

Дмитро Коржов

Валерій Грицай, який в лютому 2014 року був начальником управління забезпечення громадської безпеки МВС України в АР Крим, зараз займає аналогічну посаду в МВС Росії – начальник Управління організації охорони громадського порядку і взаємодії з органами виконавчої влади суб’єктів Російської Федерації і органами місцевого самоврядування МВС по Республіці Крим.

Валерій Грицай

«Це вже третя підозра колишнім керівникам правоохоронних органів Криму, які не забезпечили громадський порядок під час проведення мирного мітингу, внаслідок якого загинуло дві особи та майже двадцять осіб отримали фізичні пошкодження різного ступеня тяжкості. Зауважу, що саме злочинні дії вищевказаного правоохоронця серед інших стали причиною гибелі людей, а не дії Ахтема Чийгоза, якого за цим фактом «засудили» представники окупаційної влади», – сказав прокурор АРК Гюндуз Мамедов.

У відомстві нагадали, що прокуратура АРК здійснює процесуальне керівництво у кримінальному провадженні за фактами неналежного виконання службових обов’язків працівниками правоохоронних органів під час подій 26 лютого 2014 року біля будівлі Верховної Ради АРК, незаконного перешкоджання проведенню мітингів на підтримку територіальної цілісності України із застосуванням фізичного насильства, побиття громадян, вбивства через необережність, умисних середньої тяжкості та тяжких тілесних ушкоджень, що спричинили смерть потерпілих, а також посягання на територіальну цілісність і недоторканість України та державної зради.