Прокуратура АРК повідомила про підозру колишнім заступникам начальника міліції Сімферополя

Новини

Прокуратура АРК в понеділок, 11 вересня, повідомила про підозру колишнім заступникам начальника міліції Сімферополя, які не забезпечили належну безпеку під час охорони громадського порядку в ході мітингу біля стін Верховної Ради АРК 26 лютого 2014 року.

Зокрема, екс-заступник начальника Сімферопольського міськуправління главку МВС України в Автономній Республіці Крим підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.367 (службова недбалість) КК України, повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на інформацію прес-служби відомства.

«Колишній правоохоронець не організував та не скоординував належним чином наявні в його підпорядкуванні сили і засоби, що здійснювали охорону громадського порядку під час проведення мітингу 26.02.2014 біля будівлі Верховної Ради Автономної Республіки Крим в місті Сімферополі, що спричинило тяжкі наслідки», – йдеться в повідомленні .

Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк від двох до п’яти років.

Фото: ark.gp.gov.ua

«Це вже третя підозра колишнім керівникам правоохоронних органів Криму, які не забезпечили громадський порядок під час проведення мирного мітингу, внаслідок якого загинуло дві особи та майже двадцять осіб отримали фізичні пошкодження різного ступеня тяжкості. Зауважу, що саме злочинні дії вищевказаного правоохоронця серед інших стали причиною гибелі людей, а не дії Ахтема Чийгоза, якого за цим фактом «засудили» представники окупаційної влади», – сказав прокурор АРК Гюндуз Мамедов.

Прокуратурою також було повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.367 (службова недбалість) КК України і колишньому заступнику начальника Сімферопольського міськуправління ГУ МВС України в АРК- начальнику міліції громадської безпеки кримінального правопорушення.

У прес-службі нагадали, що прокуратура АРК здійснює процесуальне керівництво у кримінальному провадженні за фактами неналежного виконання службових обов’язків працівниками правоохоронних органів під час подій 26 лютого 2014 року біля будівлі Верховної Ради АРК, незаконного перешкоджання проведенню мітингів на підтримку територіальної цілісності України із застосуванням фізичного насильства, побиття громадян, вбивства через необережність, умисних середньої тяжкості та тяжких тілесних ушкоджень, що спричинили смерть потерпілих, а також посягання на територіальну цілісність і недоторканість України та державної зради.

Фото: ark.gp.gov.ua

Нагадаємо, 26 лютого 2014 року біля кримського парламенту відбулися два мітинги – за збереження територіальної цілісності України, організований Меджлісом кримськотатарського народу, і сепаратистський мітинг прихильників «Русского единства». Організаторами заходів виступили голова Меджлісу Рефат Чубаров і лідер «Русского единства» Сергій Аксьонов. Тоді в результаті тисняви і сутичок двоє людей загинули.

23 лютого 2017 року міжнародна експертна група представила доповідь з реконструкцією подій 26 лютого 2014 року в Криму під стінами Верховної Ради АРК. Прокурор АРК Гюндуз Мамедов повідомив, що прокуратура встановила особи сімох колишніх співробітників кримської міліції, які допустили недбалість в охороні громадського порядку під час мітингу 26 лютого 2014 року за стінами Верховної Ради АРК.

В кінці липня 2017 року начальник управління прокуратури АРК Олександр Даракчі заявив, що відомство у серпні-вересні повідомить про підозри конкретним особам у кримінальному провадженні, яке розслідується за подіями під Верховною Радою Криму 26 лютого 2014 року. Розслідуються кілька напрямів: дії правоохоронців, які не забезпечили громадську безпеку, дії організаторів акції, спрямовані на зміну територіальної цілісності України, і заклики учасників мітингу.