Siemens перервав поставки обладнання в Україну через тиск Росії

Новини
Фото: Reuters

Німецький концерн Siemens під тиском Росії відмовився від продовження поставок компресорного устаткування в Україну для модернізації її газотранспортної системи.

Про це повідомив глава правління НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв, виступаючи на 14-й щорічній конференції Ялтинської економічної стратегії (YES) в Києві, передає Центр журналістських розслідувань з посиланням на агентство Інтерфакс-Україна.

«Перші компресори вже привезли, це були компресори Siemens. Але потім подзвонили з Siemens, і сказали, що якщо ми ще привеземо, то ми втратимо російський ринок», – сказав Коболєв.

За його словами, «Нафтогазу» довелося звертатися до компанії General Electric для того, щоб отримати необхідне обладнання.

Нагадаємо, 5 липня агентство Reuters повідомило, що газові турбіни виробництва німецького концерну Siemens доставлені в окупований Крим для ТЕС, що будуються Росією на півострові, незважаючи на санкції ЄС, які забороняють європейським компаніям поставку до Криму енергетичних технологій. У дежконцерні «Ростех» повідомили, що його дочірня структура – компанія «Технопромекспорт» закупила чотири комплекти газотурбінних установок Siemens для кримських ТЕС, на вторинному ринку і провела їх модернізацію силами російських підприємств.

7 липня Siemens заявив, що не буде обслуговувати газові турбіни свого виробництва, незаконно ввезені Росією в окупований Крим і проводить з цього приводу розслідування.

21 липня Siemens підтвердив незаконне переміщення чотирьох своїх газових турбін, призначених для проекту в Тамані, на територію окупованого Криму і заявив про призупинку поставок генеруючого обладнання за діючими контрактами з держкомпаніями РФ. Концерн вийде зі складу ЗАТ «Интеравтоматика», яка задіяна в установці турбін на ТЕС в Криму.

4 серпня Рада ЄС внесла до списку санкції, введених проти Росії, трьох росіян і три російські компанії, відповідальних за незаконну поставку газових турбін Siemens в окупований Крим.