Рада ЄС внесла до списку санкцій відповідальних за постачання турбін Siemens в Крим

Влада

Рада Європейського союзу в п’ятницю, 4 серпня, внесла до списку санкції, введених проти Росії, трьох росіян і три російські компанії, відповідальних за незаконну поставку газових турбін Siemens в окупований Крим, який знаходиться під західними санкціями.

Про це повідомляється в заяві, опублікованій на офіційному сайті Ради ЄС, передає Центр журналістських розслідувань.

«ЄС додав 3 російських громадян і 3 компанії, які брали участь в постачанні газових турбін в анексований Крим, до переліку осіб, які підпадають під обмежувальні заходи за дії, що підривають територіальну цілісність, суверенітет і незалежність України», – йдеться в заяві.

У Раді ЄС нагадали, що Євросоюз не визнав незаконну анексію Криму і Севастополя Росією і в рамках своєї політики невизнання заборонив постачання ключового обладнання для інфраструктурних проектів на півострові в важливих секторах економіки, включаючи газові турбіни в енергетичному секторі.

«Створення незалежного енергопостачання Криму і Севастополя підтримує їх відділення від України і підриває територіальну цілісність, суверенітет і незалежність України. Газові турбіни є істотним елементом у розвитку нових електростанцій», – відзначили в Раді ЄС.

Як вказується в заяві, турбіни були спочатку продані Siemens для використання на території РФ і подальша їх передача до Криму порушила договірні положення, що стосуються первинного продажу Siemens.

Зокрема, до списку санкцій включені: заступник міністра енергетики РФ Андрій Черезов, який відповідав за ухвалення рішення про постачання газових турбін, вироблених на спільному з Siemens підприємстві ТОВ «Сіменс технології газових турбін», до Криму; голова департаменту Міненерго РФ Євген Грабчак, що відповідає за розвиток електроенергетичних проектів на півострові; гоаоа ТОВ «ВО «Технопромекспорт» Сергій Топор-Гілка, який провів з ТОВ «Сіменс технології газових турбін» переговори про постачання їх турбін для проекту в Тамані і відповідав за їх передачу до Криму.

Під обмежувальні заходи ЄС також потрапили компанії: ВАТ «ВО «Технопромекспорт» (зараз знаходиться в процедурі банкрутства), яке закупило турбіни для Тамані, але потім передало їх в ТОВ «ВО «Технопромекспорт» для установки в Криму; ТОВ «ВО «Технопромекспорт», яке є нинішнім власником турбін; ЗАТ «Інтеравтоматика», в якому Siemens володіє 45,7% акцій, і яке бере участь в установці турбін на ТЕС в Сімферополі і Севастополі.

Газові турбіни Siemens у Камишовій бухті Севастополя Фото: Youtube TMPFM2

Нагадаємо, 5 липня агентство Reuters повідомило, що газові турбіни виробництва німецького концерну Siemens доставлені в окупований Крим для ТЕС, що будуються Росією на півострові, незважаючи на санкції ЄС, які забороняють європейським компаніям поставку до Криму енергетичних технологій. У дежконцерні «Ростех» повідомили, що його дочірня структура – компанія «Технопромекспорт» закупила чотири комплекти газотурбінних установок Siemens для кримських ТЕС, на вторинному ринку і провела їх модернізацію силами російських підприємств.

Ще дві турбіни і два генератора Siemens були незаконно доставлені в окуповану Феодосію морем з порту Кавказ компанією СОВФРАХТ.

7 липня Siemens заявив, що не буде обслуговувати газові турбіни свого виробництва, незаконно ввезені Росією в окупований Крим і проводить з цього приводу розслідування.

8 липня Reuters повідомив, одна з компаній, задіяних в установці і пусконалагодженні турбін на ТЕС в окупованому Криму – російське ЗАТ «Інтеравтоматика», в якому німецький концерн Siemens володіє 45,7% акцій.

Siemens подав до Арбітражного суду Москви позов проти компанії «Технопромекспорт» і петербурзького спільного підприємства «Сіменс технології газових турбін» з вимогою «запобігти подальшим поставкам до Криму і повернення раніше поставленого устаткування в початкове місце призначення – Тамань».

21 липня Siemens підтвердив незаконне переміщення чотирьох своїх газових турбін, призначених для проекту в Тамані, на територію окупованого Криму і заявив про призупинку поставок генеруючого обладнання за діючими контрактами з держкомпаніями РФ. Концерн вийде зі складу ЗАТ «Интеравтоматика», яка задіяна в установці турбін на ТЕС в Криму.

28 липня «Технопромекспорт» визнав, що поставив у окупований Крим газові турбіни Siemens після їхньої «модернізації».