Євросоюз і ПАРЄ вимагають від РФ скасувати вирок Ільмі Умерову

Новини
Фото: rnw.nl

Євросоюз і Парламентська асамблея Ради Європи (ПАРЄ) засудили вирок, винесений в окупованому Росією Криму заступнику голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умерову, і вимагають від РФ його скасувати.

Відповідні заяви опубліковані на офіційних сайтах організацій, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

«Європейський Союз не визнає незаконну анексію Кримського півострову Російською Федерацією. Тому ЄС не визнає й цей так званий “суд” та його вирок. Засудження Умерова є серйозним порушенням його прав. Це ще один приклад переслідувань кримськотатарського народу», – йдеться в заяві прес-секретаря Європейської зовнішньополітичної служби.

В ЄС нагадали, що порушення прав людини в Криму були також задокументовані в доповіді Верховного комісара ООН з прав людини, опублікованій на цьому тижні.

«Цей вирок є порушенням міжнародного гуманітарного права. Європейський Союз закликає відмінити його. Європейський Союз й надалі підтримує територіальну цілісність та суверенітет України. Ми вкотре закликаємо негайно звільнити всіх громадян України, кого незаконно затримано на Кримському півострові та в Росії», – заявили в ЄС.

Доповідач комітету з моніторингу України в ПАРЄ Аксель Фішер також рішуче засудив вирок Ільмі Умерову і закликав Росію його звільнити.

«Неприйнятно, що російська влада переслідує і затримує громадян України за їх протидію незаконній анексії Криму. Тому я закликаю російський уряд негайно і беззастережно звільнити пана Умерова», – йдеться в заяві Фішера, опублікованому на сайті ПАРЄ.

Як повідомлялось 27 вересня, в окупованому Криму «Сімферопольський районний суд» засудив заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умерова до 2 років позбавлення волі в колонії-поселенні і на 2 роки заборонив займатися публічною діяльністю. При цьому прокурор» запросив покарання для Умерова у вигляді 3 років і 6 місяців позбавлення волі умовно, з випробувальним терміном на 3 роки і забороною на три роки займатися публічною і викладацькою діяльністю.

Голова Меджлісу Рефат Чубаров заявив, що з огляду на стан здоров’я заступника Ільмі Умерова, рішенням окупаційного російського «суду», Росія і її президент Володимир Путін фактично засудили його до смерті.

Президент Петро Порошенко закликав міжнародних партнерів України посилити тиск на РФ через «ганебний» вирок, винесений «судом» окупованого Криму Ільмі Умерову. МЗС України висловив рішучий протест у зв’язку з незаконним вироком, винесеним Ільмі Умерову, і закликав міжнародних партнерів вимагати від Росії негайного його звільнення.

28 вересня захист оскаржив вирок Ільмі Умерову.