Поодинокі вибухи на арсеналі в Калинівці можуть тривати ще 3-4 дні – МОУ

Новини
Начальник Озброєння ЗСУ генерал-майор Микола Шевцов Фото: mil.gov.ua

Поодинокі вибухи на військовому арсеналі біля селища Калинівка Вінницької області, де 26 вересня виникла пожежа і детонація боєприпасів, можуть тривати ще протягом 3-4 днів.

Про це повідомив начальник Озброєння Збройних Сил України генерал-майор Микола Шевцов, передає Центр журналістських розслідувань з посиланням на інформацію прес-служби Міноборони України.

«Станом на вечір 28 вересня вибухи на військовому арсеналі поблизу Калинівки практично припинилися, але поодинокі детонації боєприпасів виникають на технічній території. Їх спричинює перепад температур, оскільки на територію де була пожежа, авіацією скидається вода», – сказав Шевцов

Він запевнив, що ці поодинокі вибухи, які ще можуть тривати 3-4 дня, не несуть небезпеки для місцевого населення і навколишніх сіл.

Шевцов також повідомив, що зараз на території арсеналу працюють гусеничні пожежні машини, машини розгородження, залучено 7 пожежних танків. Вони чергують безпосередньо в зоні ліквідації. Машини розгородження роблять проходи в завалах, щоб танки могли дійти до кожної ділянки і залити водою, щоб не допустити загорянь.

«Уже прибули групи розмінування від Збройних Сил України. Всього планується залучити близько 50 груп чисельністю 300 чоловік. Також прибули групи розмінування від ДСНС, які спільно будуть розміновувати територію», – сказав генерал.

Він зазначив, що більшість майна і боєприпасів, які зберігалися на арсеналі, врятовані.

«Боєприпаси в закритих, підземних, арочних та залізобетонних сховищах залишились неушкодженими. Також хочу наголосити, що на складах Збройних Сил України хімічні боєприпаси відсутні», – додав Шевцов.

За його словами, вже найближчими днями розпочнеться монтаж вишки, на яку буде встановлено систему раннього виявлення, засоби боротьби з безпілотними літальними апаратами. Підготовчі роботи були проведені ще до настання надзвичайної ситуації.

«Це перший арсенал, на якому ми впроваджуємо таку новітню систему і до кінця року всі арсенали будуть обладнані засобами раннього виявлення», – зазначив начальник Озброєння ЗСУ.

Як повідомлялось, ввечері 26 вересня в Вінницькій області біля селища Калинівка загорівся великий артилерійський арсенал Збройних сил України та почалась детонація боєприпасів. За інформацією ДСНС України, у Вінницькій області в зв’язку з пожежею на складах боєприпасів з прилеглої території евакуйовано близько 30 тис. людей.

Військова прокуратура Центрального регіону України розслідує пожежу на складах боєприпасів біля селища Калинівка Вінницької області як диверсію.

28 вересня у Вінницькій області відновили автомобільний і залізничний рух на напрямках, на яких він припинявся в зв’язку з пожежею на військових складах біля селища Калинівка.