У Бахчисараї активісти оплатили чергові штрафи кримських татар монетами по 10 рублів

Новини
Фото: Facebook эмиль Курбединов

В окупованому Криму активісти об’єднання «Кримська солідарність» в понеділок, 13 листопада, оплатили адмінштрафи, призначені «судами» затриманим в Бахчисараї 11 жовтня кримським татарам, які були затримані силовиками, коли прийшли підтримати своїх співвітчизників, у яких проводилися обшуки.

Кошти були зібрані монетами по 10 рублів в рамках акції «Кримський марафон», повідомив кримськотатарський активіст Сервер Мустафаєв в відеокомментарії, опублікованому на сторінці в Facebook «Кримської солідарності», передає Центр журналістських розслідувань.

«Триває оплата штрафів за адмінарешти в місті Бахчисарай. Це бахчисарайські активісти, які не були байдужі до своїх співвітчизників, своїх братів. Це – черговий «Кримський марафон». Брав участь весь народ в зборі грошей для цих штрафів», – сказав Мустафаєв.

За його словами, зокрема були сплачені адмінштрафи в сумі по 10 тис. рублів, призначені Ельдару Ішназарову, Наріману Мемедемінову, Амету Сулейманову, Рудему Неджієву і Асану Ісмаїлову.

«Ми не скоїли ніяких протизаконних дій або будь-яких злочинів. Кожен з нас прийшов висловити підтримку, свою солідарність з тими людьми, до яких вранці увірвалася ціла армія різних силових структур. Я переконаний в тому, що в нашому народі є єдність. Ніхто з нас, з кримських татар, з кримських мусульман не залишить у важкій ситуації свого співвітчизника», – сказав Наріман Мемедемінов.

«Хотіли б висловити подяку джамаату (громаді – ред) за те, що він не залишається осторонь, за те, що збираються кошти на погашення надуманих адміністративних справ. Це нас надихає», – додав ще один активіст.

Як повідомлялося, вранці 11 жовтня в Бахчисараї в декількох будинках кримських татар російські силовики провели обшуки. При цьому на місцях були затримані активісти, які прийшли до будинків, де проходили обшуки, щоб підтримати співвітчизників.

12 жовтня в Бахчисараї «суд» присудив адмінштрафи у розмірі від 10 тисяч до 20 тисяч рублів дев’яти активістам, яких затримали російські силовики під час обшуків в будинках кримських татар вранці 11 жовтня.

Нагадаємо, 31 липня 2-17 року об’єднання «Кримська солідарність» оголосило в Криму збір коштів під назвою «Кримський марафон» щоб підтримати політв’язнів і громадських активістів, яким «суди» півострова призначили великі адміністративні штрафи. За задумом акції, кошти збиралися монетами по 10 рублів не тільки в Криму, але і за його межами, щоб показати «єдність небайдужих». До 9 вересня було зібрано 826 тис. рублів, яких уже досить, щоб сплатити всі призначені штрафи, проте організатори акції мають намір її продовжувати, з огляду на нинішню ситуацію в Криму.

14 вересня в Бахчисараї активісти в рамках «Кримського марафону» зібраними 10-рубльовими монетами оплатили штраф Зареми Умерової, яку раніше оштрафували на 300 тисяч рублів за ст.282 КК РФ за проукраїнські пости в соцмережі.

20 вересня активісти в Бахчисараї монетами по 10 рублів погасили штраф в сумі 150 тис. рублів Османа Белялова, якому «суд» призначив покарання, звинувативши його в участі в несанкціонованому мітингу.

26 вересня активісти в рамках акції «Кримський марафон» сплатили в Бахчисараї монетами по 10 рублів адміністративний штраф в сумі 150 тис. рублів, призначений «судом» Емілю Білялову за нібито участь в несанкціонованому мітингу.