Сенцов 2 тижні перебував у ШІЗО колонії, зараз його вже випустили – адвокат

Новини
Олег Сенцов Фото: RFE/RL

Незаконно засуджений в Росії український режисер, кримчанин Олег Сенцов два тижні перебував у ШІЗО (штрафний ізолятор – ред.), куди його помістили відразу після доставлення до виправної колонії №8 у місті Лабитнангі Ямало-Ненецького автономного округу через призначене раніше покарання. Зараз його вже випустили і він знаходиться в загоні.

Про це Радио Свобода повідомив адвокат Сенцова Дмитро Дінзє, який 13 листопада відвідав підзахисного в колонії, передає Центр журналістських розслідувань.

Він зазначив, що переведення Сенцова з Якутська пов’язане з «громадською активністю і його підтримкою» в Якутії. Рішення про переведення керівництво ФСВП ухвалило 21 липня, проте етап почався через півтора місяці.

«Перевели, оскільки порахували, що йде громадська активність в Якутії, пов’язана з його підтримкою. І керівництво ФСВП 21 липня ухвалило рішення про переведення його в Салехард, в виправну колонію №8 «Білий ведмідь». Наказ був відданий 21 липня, і тільки через півтора місяця вирішили перевести саме в зв’язку з активною підтримкою по всіх фронтах, і з активними діями на підтримку. За все, що відбувалося в Якутії, пов’язане з ним, його за це карали. Садили кілька разів в ШІЗО. Коли його випустили з ШІЗО в останній раз, дали півгодини на збори, приїхав спецконвой і забрав на етап», – розповів Дінзє.

За словами адвоката, під час знаходження Сенцова на Іркутськом Централі, йому призначили близько двох тижнів покарання в ШІЗО. «Його поведінка була нормальним весь час етапу, проте в Іркутську його викликали на розбір, де сказали, що вирішено поставити йому «чотири смуги» (маркування тих, хто відбуває покарання – ред.). У нього вже була «зелена смуга», як у екстреміста, вирішили додати максимум – ще три «червоних смуги»: може дестабілізувати колонію, схильний до агресії та ще якісь особистісні характеристики. Він їх запитав: «Чому? Не розумію, за що?». Стався конфлікт, але в підсумку залишили лише одну «червону смугу». Проте, покарання було призначено і колонії в Лабитнангі його довелося виконувати, хоча у них до Олега ніяких претензій немає», – повідомив він, додавши, що під час етапу Сенцова вдалося відвідати декільком членам громадської спостережної комісії (ОНК).

На даний момент Олег Сенцов вже покинув ШІЗО і знаходиться в загоні. У його бараку 60 осіб. Колонія, за словами адвоката, відрізняється строгим виконанням правил внутрішнього розпорядку. «Немає ніяких незрозумілих відносин між керівництвом колонії та ув’язненими, поза правилами внутрішнього розпорядку. Ніяких поблажок режиму немає: перевірки, дуже часті шикування. До цього Олег ще не звик, режим в колонії в Якутську був більш щадним. Він каже, що ставлення з боку співробітників колонії шанобливе. У керівництва і у нього самого взаємних претензій немає. У колонії роблять зараз все, щоб він адаптувався швидше, визначився, чим буде займатися», – сказав Дінзє.

Основне виробництво в колонії – обробка каменю та виготовлення кам’яних виробів. Але крім цього, є роботи в бібліотеці, театрі та місцевої кіностудії. Керівництво колонії запропонувало Сенцової роботу, пов’язану з роботою театру і кіно, але він відмовився.

«Поки він їхав, через те, що знаходився в неопалюваних автозаках, загострився ревматизм, і він помітив проблеми з серцем. У колонії до скарг поставилися лояльно: призначили обстеження, возили до цивільної лікарні відразу після ШІЗО. Взяли аналізи, зробили кардіограму, запросили медичні документи у рідних, щоб поставити діагноз і призначити лікування. Їм проблеми не потрібні, керівництво йде назустріч Олегу і мені, як його адвокату, в плані здоров’я», – зазначив Дінзє.

Адвокат також повідомив, що Сенцов зараз пристосовується до складних кліматичних умов колонії, яка знаходиться за Полярним колом. «Клімат складний – холодно, як в Якутії, але сирий. Олег до такого не звик, він навіть в Криму жив в сухому все ж кліматі. Дуже сильно схуд. В Якутії і зараз – це дві різні людини. Дуже втомився від етапу, і у нього немає запасів продуктів. Хоча харчування в колонії нормальне, на відміну від 15 інших північних колоній забезпечується добре», – зазначив він.

За словами адвоката, Сенцов перестав очікувати обміну, однак вважає, що коли-небудь це станеться. «Коли мене відправляли на етап в Якутії, я думав, що везуть на обмін. А потім побачив відомість, що везуть в Ямало-Ненецький округ. Я перестав на щось сподіватися, хоча думаю, що обмін відбудеться рано чи пізно. Але я живу сьогоднішнім днем. Так легше перебувати в місцях позбавлення волі», – передав слова режисера Дінзе.

Як повідомлялось, 25 серпня 2015 Північно-Кавказький окружний військовий суд в Ростові-на-Дону за сфальсифікованим звинуваченням у створенні в анексованому Криму терористичного співтовариства засудив українського режисера Олега Сенцова до 20 років, а кримського активіста Олександра Кольченко до 10 років позбавлення волі в колонії суворого режиму.

Сенцов відбував покарання в колонії суворого режиму в Республіці Саха (РФ).

9 вересня Рада правозахисників Іркутської області з посиланням на членів Громадської спостережної комісії повідомила, що Олега Сенцова етапували з колонії в Якутську в СІЗО-1 Іркутська. 12 вересня українського режисера етапували з СІЗО Іркутська до Челябінська.

В кінці вересня Сенцов в листі правозахисниці Зої Свієтовій повідомив, що його етапують з Якутії в Ямало-Ненецький автономний округ РФ.

У жовтні стало выдомо, що Сенцова етапували до виправної колонії суворого режиму №8 в місті Лабитнангі.