У Олега Сенцова в ув’язненні почалися проблеми з серцем – адвокат

Новини
Олег Сенцов Фото: ТАСС

Незаконно засуджений в Росії український режисер, політв’язень Олег Сенцов за час перебування в різних колоніях РФ, а також на етапах, погано харчувався, сильно схуд, що призвело до погіршення здоров’я. Тепер у нього почалися проблеми з серцем.

Про це в коментарі Громадське.Крім розповів адвокат українця Дмитро Дінзе, який відвідав Сенцова у виправній колонії №8 у місті Лабитнангі Ямало-Ненецького автономного округу, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

«За два з половиною місяці (етапування – ред.) в нього загострився ревматизм. Він там у холоді знаходився, холодні камери, холодні автозаки, поїзд, в якому він їхав, без опалення. Йому виписали мазь зігріваючу. Ще в нього почались проблеми із серцем. Лікар запросив його картки дитячі. Я думаю, що найближчим часом ми ці картки знайдемо, направимо до колонії, і Олегу буде призначено лікування», – сказав Дінзе.

Він повідомив, що колонія, в якій зараз знаходиться Сенцов, називається «Білий ведмідь» і раніше була відома жорсткими умовами утримання, але до нього там не застосовується ніяких утисків і тортур.

«До Олега там шанобливе ставлення, ніхто його не утискає. Раніше там були жорстокі умови, були і побиття, і не дуже хороші умови утримання. В даний час, коли керівництво колонії змінилося, умови хороші. Наскільки це можливо. Вони дотримуються законності, дотримуються правил внутрішнього розпорядку. Як в армії, все строго за статутом. З огляду на це і дисципліна залізна», – додав адвокат.

Як повідомлялось, 25 серпня 2015 Північно-Кавказький окружний військовий суд в Ростові-на-Дону за сфальсифікованим звинуваченням у створенні в анексованому Криму терористичного співтовариства засудив українського режисера Олега Сенцова до 20 років, а кримського активіста Олександра Кольченко до 10 років позбавлення волі в колонії суворого режиму.

Сенцов відбував покарання в колонії суворого режиму в Республіці Саха (РФ).

9 вересня Рада правозахисників Іркутської області з посиланням на членів Громадської спостережної комісії повідомила, що Олега Сенцова етапували з колонії в Якутську в СІЗО-1 Іркутська. 12 вересня українського режисера етапували з СІЗО Іркутська до Челябінська.

В кінці вересня Сенцов в листі правозахисниці Зої Свієтовій повідомив, що його етапують з Якутії в Ямало-Ненецький автономний округ РФ.

У жовтні стало выдомо, що Сенцова етапували до виправної колонії суворого режиму №8 в місті Лабитнангі (Ямало-Ненецький автономный округ), відому під назвою «Білий ведмідь».

Сенцов два тижні перебував у штрафному ізоляторі, куди його помістили відразу після доставлення до виправної колонії у місті Лабитнангі через призначене раніше покарання. Зараз його вже випустили і він знаходиться в загоні.