У Білорусі українському журналісту Шаройко пред’явлено звинувачення в шпигунстві

Новини
Павло Шаройко Фото: Елена Шаройко

У Білорусі кореспонденту UA:Українське радіо, громадянину України Павлу Шаройко, затриманому 25 жовтня у Мінську, пред’явлено звинувачення за статтею «шпигунство».

Про це повідомив офіційний представник КДБ Білорусі Дмитро Побяржін агентству «БелаПАН», передає Центр журналістських розслідувань з посиланням на інформацію Радіо Свобода.

КДБ вважає Шаройко винним в «створенні агентурної мережі» в Білорусі, проти нього порушили кримінальну справу за звинуваченням у шпигунстві, за яким йому загрожує від 7 до 15 років ув’язнення.

Офіційні ЗМІ Білорусі також стверджують, що Шаройко працював під керівництвом українського дипломата, видвореного з Білорусі, і їх завданням нібито було вивчати діяльність уряду Білорусі, МЗС, російського посольства і російських військових об’єктів, «заводити і розвивати знайомства, починати або продовжувати отримання інформації від них ».

24 листопада президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що особисто обговорював справу затриманого Шаройка з президентом України Петром Порошенко і була домовленість її рішення без оприлюднення інформації, але українська сторона цю домовленість порушила. В Адміністрації президента України цю заяву не коментували. Радіо Свобода направила туди відповідний запит.

Як повідомлялось, 25 жовтня 2017 року в Мінську співробітниками КДБ Білорусі був затриманий власний кореспондент UA:Українське радіо, громадянин України Павло Шаройко, якого білоруська влада звинувачує в нібито «шпигунстві».

17 листопада затриманого журналіста Шаройко відвідав консул України.

20 листопада КДБ Білорусі заявив, що Павло Шаройко, є кадровим співробітником Головного управління розвідки Міноборони України і створив агентурну мережу з громадян Білорусі, які за винагороду збирали для нього відомості розвідувального характеру.

ГУР Міноборони України спростувало інформацію про те, що Павло Шаройко є його співробітником.