У Білорусі українського журналіста Шаройко звинуватили в організації агентурної мережі

Новини
Павло Шаройко Фото: Елена Шаройко

Комітет держбезпеки Білорусі заявив, що затриманий в Білорусі український журналіст Павло Шаройко створив агентурну мережу з числа громадян Білорусі, які за винагороду збирали для нього відомості розвідувального характеру.

Про це на брифінгу заявив офіційний представник КДБ Білорусі Дмитро Побяржін, повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на портал Tut.by.

Білоруський КДБ заявляє, що після затримання Шаройко зізнався, що є співробітником кадрового апарату розвідки і працює під прикриттям в званні полковника.

«25 жовтня 2017 року працівниками КДБ при проведенні агентурної акції на гарячому було затримано кадрового співробітник Головного управління розвідки Міноборони України Павло Шаройко», – повідомив Побяржін.

«З урахуванням досвіду його роботи в якості керівників прес-служби Головного управління розвідки Міноборони, для прикриття йому визначена посаду кореспондента Громадської національної телерадіокомпанії України», – заявив офіційний представник КДБ Білорусі.

Представник відомства стверджує, в Білорусі Шаройко створив агентурну мережу з числа громадян Білорусі, «які за грошову винагороду виконували його завдання зі збору відомостей розвідувального характеру у військово-політичній сфері».

«У відношенні Павла Шаройко порушено кримінальну справу за статтею 358 КК Білорусі «шпигунство» і прийнято рішення про застосування запобіжного заходу у вигляді утримання під вартою», – додали в КДБ.

Стверджується, що в ході проведення слідчих дій, «отримані переконливі докази його протиправної діяльності, що завдає шкоди національним інтересам Білорусі, а під час обшуку у Шаройко виявлені копії розвідувальних донесень, спрямованих їм раніше в Центр».

«В результаті Шаройко визнав, що є співробітником кадрового апарату військової розвідки, що працює під прикриттям, а також своє звання – полковник. Він також підтвердив, що координацію його розвідувальної діяльність здійснював співробітник Головного управління розвідки Міноборони Ігор Скворцов, який діяв під прикриттям радника посольства України Білорусі», – заявив Побяржін.

«За діяльність, не сумісну з дипломатичним статусом, Скворцов оголошений персоною нон-грата», – додав він.

Як повідомлялось, 25 жовтня 2017 року в Мінську співробітниками КДБ Білорусі був затриманий власний кореспондент UA:Українське радіо, громадянин України Павло Шаройко, якого білоруська влада звинувачує в нібито «шпигунстві».

17 листопада затриманого журналіста Шаройко відвідав консул України.

Нагадаємо, 24 серпня 2017 року на території Білорусі російські спецслужби викрали 19-річного громадянина України Павла Гриба, перевезли на територію РФ і помістили в СІЗО Краснодара. ФСБ звинувачує його в екстремізмі. Гриб має інвалідність і змушений постійно приймати підтримуючі препарати. ЄСПЛ 11 вересня прийняв до розгляду справу про незаконне затримання та викрадення спецслужбами РФ на території Білорусі українця Гриба.