Робоча підгрупа Конституційної комісії вже підготувала зміни до Конституції по статусу Криму – Чубаров

Новини
Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров Фото: investigator.org.ua

Робоча підгрупа Конституційної комісії вже підготувала цілісний текст змін до Конституції України щодо статусу Криму, які планується винести на обговорення комісії в грудні. Проект містить норму, яка визначає роль і місце інституцій кримськотатарського народу – Курултаю і Меджлісу.

Про це заявив, голова Меджлісу кримськотатарського народу, член Конституційної комісії, народній депутат Рефат Чубаров, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

«Минулого тижня робоча підгрупа Конституційної комісії вже підготувала цілісний текст змін і доповнень до Конституції України до розділу 10 – Автономна Республіка Крим. Зараз цей текст спрямовується до членів робочої групи – це 25 членів Конституційної комісії і залучені експерти, в тому числі члени Меджлісу кримськотатарського народу. Потім ми плануємо – і це все має відбутись в грудні – щоб це було винесено на обговорення Конституційної комісії України», – сказав Чубаров.

Він зазначив, що в підготовленому тексті змін є норма, яка визначає роль і місце в автономії, яка буде діяти в де окупованому Криму, інституцій кримськотатарського народу. Зокрема в проекті вказано, що «вищим представницьким органом кримськотатарського народу є Курултай кримськотатарського народу, який формує Меджліс кримськотатарського народу, котрий здійснює повноваження, визначені Курултаєм».

«Мені здається, що таким одним реченням, але дуже змістовним, ми намагаємося завершити той процес вирішення своєї долі кримськотатарським народом з урахуванням інтересів, прав всіх тих, хто є сусідами, разом, поруч з кримськими татарами», – наголосив голова Меджлісу.

«Далі в інших статтях визначені ті органи, в яких будуть представлені і кримські татари і українці і люди інших національностей, які живуть в Криму, які обрані до цих органів і вони разом будуть управляти українським Кримом», – додав Чубаров.

Як повідомлялося, 11 травня 2017 року Конституційна комісія на своєму засіданні створила робочу групу з напрацювання змін і доповнень до Конституції України в частині, що стосується Автономної Республіки Крим, на базі права кримських татар на самовизначення в складі української держави.

14 травня Петро Порошенко заявив, що готовий внести до Верховної Ради пропозиції щодо внесення змін і доповнень до Конституції країни щодо створення кримськотатарської автономії в Криму.

17 серпня Петро Порошенко заявив про необхідність прискорити підготовку змін до Конституції України в частині статусу Автономної Республіки Крим з тим, щоб відповідний законопроект якомога швидше був презентований у Верховній Раді.

Уповноважений президента України у справах кримськотатарського народу, народний депутат Мустафа Джемілєв вважає, що незважаючи на підтримку Петра Порошенко, розгляд змін до Конституції України в частині статусу Криму у Верховній Раді буде йти з труднощами, оскільки в парламенті є політичні сили, які не підтримають даний законопроект.