Посол США в РФ пояснив, коли можуть бути зняті санкції з Москви

Новини
Посол США в Росії Джон Хантсман Фото: AP

Посол США в Росії Джон Хантсман зазначає, що американські і європейські санкції проти РФ можуть бути зняті після рішення українського питання. При цьому одне з головнихе завдань – зупинити насильство на Донбасі.

Про це американський дипломат заявив в інтерв’ю російському телеканалу «Санкт-Петербург», повідомляє Центр журналістських розслідувань.

«Зрушення в плані санкцій залежать від того, як ми будемо працювати над питаннями, які до них призвели. Я думаю, нам потрібно звернутися до історії цієї проблеми і зрозуміти, чому наші відносини знаходяться там, де знаходяться. Багато санкції введені не тільки США, але і Європою через ситуацію з Україною. Якщо ми зможемо вирішити питання з Україною, а саме: прийти до домовленості, яка влаштує обидві сторони, ми отримаємо позитивний результат», – сказав Хантсман.

За його словами, це вимагатиме серйозних зусиль у вирішенні спірних питань і зокрема, «необхідно буде дотримуватися зобов’язань, записаних в протоколі між двома сторонами».

«Буде потрібна серйозна робота по тим базовим питань, які є в основі санкцій … Зараз там йде робота в Нормандські форматі. Туди залучені не тільки США, але і Німеччина, Франція, Україна та Росія. Головне завдання – зупинити насильство в Донбасі », – зазначив посол США.

Він також пояснив, чому Сполучені Штати були змушені втрутитися в ситуацію з Україною.

«Тому що це питання міжнародного права і територіальної цілісності. Вони дуже важливі не тільки для США, але і всієї світової спільноти. Ми одна з залучених сторін. І сторін, яка ввела санкції. І сторона, яка сподівається, що скоро ми знайдемо рішення», – зазначив Хантсман.

При цьому посол висловив надію, що настане період, коли США і РФ зможуть налагодити відносини. За його словами, час вилікує відносини двох країн, проте для цього потрібно бути чесними, в першу чергу, «якщо ми будемо чесно говорити один одному, чому у нас така позиція по відношенню до конфлікту на Україні, чому у нас таке ставлення до можливого втручання Росії в американські вибори президента в 2016 році».

Нагадаємо, в кінці вересня 2017 року Мінфін США повідомив про введення нових санкцій проти енергетичного і банківського секторів економіки Росії, які були накладені за її агресію проти України. Зокрема, обмежувальні заходи, які набрали чинності з 28 листопада 2017 року, передбачають скорочення максимального терміну ринкового фінансування російських банків, які потрапили під санкції, до 14 днів, а нафтогазових компаній – до 60 днів. Крім того, заборонено продавати нові цінні папери, випущені російськими компаніями.

Під удар нових санкції в першу чергу підпадають такі великі російські банки, як «Сбербанк», «Внешэкономбанк», «Росэксимбанк» і «ВТБ Банк», а також російські енергетичні гіганти, включаючи «Газпром», «Лукойл» і «Транснефть».