Національна спілка журналістів України починає міжнародну кампанію на захист Семени, Сущенко та Сенцова

Новини
Роман Сущенко та Микола Семена

Національна спілка журналістів України спільно з Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини Валерією Лутковською починає міжнародну кампанію солідарності з українськими журналістами, яких Росія незаконно утримує за політичними мотивами – Миколою Семеною і Романом Сущенко.

Про це повідомив голова Національної спілки журналістів України Сергій Томіленко, передає Центр журналістських розслідувань.

«НСЖУ звертається до наших партнерів – національним професійним журналістським об’єднанням, що входять до складу Європейської та Міжнародної федерацій журналістів, з проханням інформувати про ситуацію щодо журналістів-заручників і закликати, щоб іноземні журналісти зверталися до урядів своїх країн, щоб ті тиснули на Росію заради звільнення Романа Сущенко (арештований в Москві) і Миколи Семени (засуджений в Криму), а також інформувати про ситуацію з порушенням прав Олега Сенцова », – заявив Сергій Томіленко.

Він підкреслив, що Національна спілка журналістів України має намір «використовувати зрозумілу в цивілізованому світі аргументацію» – офіційний висновок українського омбудсмена про те, що Семена, Сенцов і Сущенко «є заручниками Росії і постраждали виключно за свої тверді переконання і любов до України».

Кримського журналіста Миколу Семену російська влада звинуватила в публічних закликах до порушення територіальної цілісності Росії.

«Залізничний районний суд» Сімферополя 22 вересня призначив Миколі Семена покарання у вигляді двох з половиною років умовно з випробувальним терміном на три роки і забороною займатися публічною діяльністю.

Микола Семена стверджує, що в своїх матеріалах він реалізовував право на вільне вираження думки.

ФСБ Росії 30 вересня 2016 року року в Москві затримала кореспондента українського агентства «Укрінформ» у Франції Романа Сущенко, який приїхав до Росії у приватних справах. Його назвали «співробітником української розвідки». Кримінальну справу російські слідчі порушили за статтею «шпигунство». Сущенко всі звинувачення відкидає.

25 серпня 2015 Північно-Кавказький окружний військовий суд в Ростові-на-Дону засудив українського режисера, кримчанина Олега Сенцова до 20 років, а кримського активіста Олександра Кольченко до 10 років позбавлення волі в колонії суворого режиму за “тероризм”.