Лондонський суд видав наказ про всесвітній арешт активів Коломойського і Боголюбова

Новини

Високий Суд Англії 19 грудня видав наказ про всесвітній арешт активів екс-власників «Приватбанку» Ігоря Коломойського і Геннадія Боголюбова, а також шести компаній, які, ймовірно, їм належать або знаходяться під їх контролем.

Про це йдеться у відповіді юридичного департаменту «Приватбанку» на запит ZN.UA, передає Центр журналістських розслідувань.

Наказ про арешт активів був виданий на підставі детальних доказів, наданих суду, з яких випливає, що Коломойський і Боголюбов шляхом проведення ряду незаконних операцій вивели з банку майже 2 млрд. дол. США, в результаті чого, кошти переводилися компаніям, які їм таємно належали або перебували під їх контролем.

За допомогою цього судового розгляду «ПриватБанк» збирається повернути понад 2,5 млрд дол США, з урахуванням відсотків.

«ПриватБанк» впевнений в тому, що англійський суд розгляне позов справедливо і об’єктивно, а також, що він зможе добитися успіху і поверне кошти, які були незаконно з нього виведені.

Нагадаємо, 18 грудня 2016 року Кабмін України ухвалив рішення про перехід найбільшого в країні комерційного банку ПАТ «Приватбанк» у власність держави. 21 грудня, Фонд гарантування вкладів фізичних осіб та міністерство фінансів України підписали договір про продаж 100% акцій ПАТ КБ «Приватбанк» та з цього моменту банк офіційно став державним. Відразу після переходу Приватбанку в держвласність його правління очолив екс-міністрів фінансів України Олександр Шлапак.

Для докапіталізації «ПриватБанку» Кабмін випустив облігації внутрішньої держпозики на 117 млрд грн, при цьому папери на 25,8 млрд грн Нацбанк викупив в кінці грудня 2016 року, ще на 1,4 млрд грн – в січні 2017 року.

У квітні 2017 року державний Приватбанк змінив свою юридичну адресу з Дніпра на Київ. Згідно із затвердженою нової редакції статуту банку, юридична адреса ПАТ КБ «Приватбанк» змінений з вул. Набережна Перемоги, 50, м Дніпро на вул. Грушевського, 1Д, м Київ.

26 червня глава правління націоналізованого ПАТ КБ «Приватбанк» Олександр Шлапак подав у відставку.

Генеральна прокуратура, НАБУ і Спеціалізована антикорупційна прокуратура розслідують кілька кримінальних проваджень за фактами розкрадань в особливо великих розмірах екс-власниками Приватбанку.