Біометричний контроль на адмінмежі з півостровом не торкнеться громадян України з Криму – Слободян

Новини
Фото: dpsu.gov.ua

Перевірка біометричних даних іноземців, яка впроваджується на українському кордоні з 1 січня 2018 року, не торкнеться громадян України, які мешкають в окупованому РФ Криму. Біометричний контроль при перетині адмінкордону з Кримом будуть проходити лише іноземні громадяни.

Про це речник Держприкордонслужби України Олег Слободян повідомив виданню Крим.Реаліі , передає Центр журналістських розслідувань.

«По ту сторону адмінкордону знаходяться наші громадяни, вони не є суб’єктами дії цього рішення. На півострові можуть перебувати іноземці, які з контрольованої частини України при наявності всіх підстав попрямували до Криму. Тому тут також будуть встановлюватися пристрої для біометричного контролю, але на другій лінії контролю. На першій лінії в обов’язковому порядку перевірка біометричних даних здійснюватися не буде», – сказав Слободян.

Він також нагадав, що паспорти російського зразка з реєстрацією в Криму не є дійсними і не визнаються Україною.

«Це не документ, приймати його до уваги ми не будемо. Якщо це людина, наприклад, з Москви, яка незаконно потрапила до Криму і буде намагатися потрапити на материкову Україну, то вона порушила законодавство України, та як проїхала через закриті пункти пропуску. Такому громадянину ми можемо заборонити в’їзд, він не буде пропущений через адмінкордон», – додав Слободян.

Як повідомлялось, 30 серпня 2017 року президент Петро Порошенко підписав указ про введення системи фіксації біометричних даних іноземців, в тому числі громадян РФ, та осіб без громадянства на українському кордоні, яка почне функціонувати з 1 січня 2018 року. Своїм указом президент ввів в дію рішення РНБО України України від 10 липня 2017 року «Про посилення контролю за в’їздом в Україну, виїздом з України іноземців та осіб без громадянства, додержанням ними правил перебування на території України». 2 версня указ набрав чинності.

З 1 січня Україна введе моніторинг перебування іноземців, включно з громадянами РФ, на території країни. Система фіксації біометричних даних іноземців на адмінкордоні з окупованим Кримом також запрацює з 2018 року.