За першу добу біометричний контроль пройшли 1,9 тис громадян РФ – Слободян

Новини
Фото: dpsu.gov.ua

За першу добу дії введеної в Україні з 1 січня 2018 року системи фіксації біометричних даних при перетині кордону на пунктах пропуску біометричний контроль пройшли 3300 іноземців, в тому числі 1,9 тис. громадян РФ.

Про це повідомив помічник голови Держприкордонслужби України Олег Слободян в ефірі телеканалу «112 Україна», передає Центр журналістських розслідувань.

«За першу добу роботи системи біометричного контролю кордон перетнули понад 3300 іноземців з тієї категорії, яка підлягає цьому біометричного контролю, з них майже 1900 – громадяни РФ. Система працювала без збоїв, якихось конфліктних ситуацій або провокацій також не було. Громадяни спокійно реагують», – сказав Слободян.

Як повідомлялось, з 1 січня 2018 року Держприкордонслужба України ввела фіксацію біометричних даних іноземців та осіб без громадянства з 70 держав, у тому числі для громадян РФ, в 157 міжнародних пунктах пропуску через кордон. Система фіксації біометричних даних не тільки дозволяє контролювати термін перебування в Україні, але і підключена до баз Інтерполу.

З 1 січня 2018 року система фіксації біометричних даних також запрацювала на адмінкордоні з окупованим Кримом. При цьому перевірка біометричних даних не торкається громадян України, які мешкають в окупованому РФ Криму. Біометричний контроль при перетині адмінкордону з Кримом будуть проходити лише іноземні громадяни.

Голова СБУ Василь Грицак заявив, що введення біометричного контролю на кордоні з РФ буде сприяти зміцненню національної безпеки України, ускладнить роботу російських спецслужб, хоча і викличе деякі складнощі для громадян при перетині кордону.