Біометричний контроль на кордоні з РФ ускладнить роботу російських спецслужб – Грицак

Новини
Фото: Алексей Даничев

Введення біометричного контролю на кордоні з РФ буде сприяти зміцненню національної безпеки України, ускладнить роботу російських спецслужб, хоча і викличе деякі складнощі для громадян при перетині кордону.

Про це заявив глава Служби безпеки України Василь Грицак в інтерв’ю агентству Інтерфакс-Україна, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

«Я переконаний, що введення біометричних паспортів для перетину кордону з Російською Федерацією буде сприяти зміцненню національної безпеки України. Це значно ускладнить роботу в першу чергу російських спецслужб», – сказав Грицак.

За його словами, система біометричного контролю дозволить прискорити процес ідентифікації людей, які причетні до різних видів злочинів.

Відповідаючи на питання про те, чи може дзеркальна відповідь з боку РФ на такі дії бути ще більш жорсткою і чи не постраждають від цього самі українці, глава СБУ сказав: «Я переконаний, що Росія вживатиме заходи у відповідь, але що це буде – побачимо. Залишилося чекати зовсім недовго. Звичайно, хтось від введення біометричного контролю буде мати додаткові труднощі при перетині кордону з Росією. Але тим людям, які не порушують закон, боятися нема чого».

Як повідомлялось, 30 серпня 2017 року президент Петро Порошенко підписав указ про введення системи фіксації біометричних даних іноземців, в тому числі громадян РФ, та осіб без громадянства на українському кордоні, яка почне функціонувати з 1 січня 2018 року. Своїм указом президент ввів в дію рішення РНБО України України від 10 липня 2017 року «Про посилення контролю за в’їздом в Україну, виїздом з України іноземців та осіб без громадянства, додержанням ними правил перебування на території України». 2 версня указ набрав чинності.

З 1 січня Україна введе моніторинг перебування іноземців, включно з громадянами РФ, на території країни. Система фіксації біометричних даних іноземців на адмінкордоні з окупованим Кримом також запрацює з 2018 року. При цьому перевірка біометричних даних не торкнеться громадян України, які мешкають в окупованому РФ Криму. Біометричний контроль при перетині адмінкордону з Кримом будуть проходити лише іноземні громадяни.