Умеров і Чийгоз розповіли в Європарламенті про порушення Росією прав людини в Криму

Новини
Заступники голови Меджлісу Ахтем Чийгоз і Ільмі Умеров на слуханнях в Європарламенті Фото: Facebook Ayshe Umerova

Заступники голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умеров та Ахтем Чийгоз розповіли депутатам Європарламенту про порушення Росією прав людини в окупованому Криму.

Про це повідомляє представництво Європейського Союзу в Україні на своїй сторінці у Facebook, передает Центр журналістських розслідувань.

«Заступники голови Меджлісу Ільмі Умеров та Ахтем Чийгоз взяли участь у слуханнях підкомітету з питань прав людини ЄС … Під час слухань вони засудили ситуацію на територіях, які анексувала Росія», – йдеться у повідомленні.

Лідери кримських татар також повідомили, що українські громадяни в окупованому Криму стають жертвами політичних арештів, фіктивних судових процесів та тривалих термінів ув’язнення з боку російської влади.

«Щодня людей викрадають, викрадення є нормою», – розповів Чийгоз. Він додав, що ця ситуація «нагадує 1944 рік, коли нас переслідували в Криму», а також назвав Росію «терористичною державою».

Під час слухань у підкомітеті було презентовано звіт «Права людини в Україні та відповідь ЄС, зокрема відповідні заходи Європейського парламенту». В ньому зазначається, що відповідь Європарламенту на порушення основних прав людини в Україні та на окупованих територіях була ефективною, особливо в питанні тяжкого становища кримських татар та захисту українських політичних в’язнів, яких Росія незаконно утримує.

Як повідомили у представництві ЄС, Європейський парламент та його підкомітет продовжать відслідковувати ситуацію в Україні. При цьому депутати Європарламенту «вкотре зазначили, що санкції ЄС проти Росії будуть і далі присутні до досягнення стабільного політичного вирішення конфлікту на сході України та виконання всіх відповідних умов».

Представники підкомітету з питань прав людини ЄС планують відвідати комітет Верховної Ради України з питань прав людини.

Нагадаємо, 11 вересня 2017 року «Верховний суд Республіки Крим» засудив заступника голови Меджлісу Ахтема Чийгоза до 8 років позбавлення волі в колонії загального режиму. Його звинуватили в «організації масових заворушень» під час мітингу біля Верховної Ради АРК за територіальну цілісність України 26 лютого 2014 року, напередодні окупації Криму Росією. 

27 вересня, в окупованому Криму «Сімферопольський районний суд» засудив заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умерова до 2 років позбавлення волі в колонії-поселенні і на 2 роки заборонив займатися публічною діяльністю. в закликах «до порушення територіальної цілісності РФ»

25 жовтня засуджених окупантами в Криму Ільмі Умерова та Ахтема Чийгоза видали Туреччині. 26 жовтня вони зустрілися в Анкарі з президентом Туреччини Реджепом Ердоганом.

27 жовтня Умеров і Чийгоз прилетіли з Анкари до Києва. Заступники голови Меджлісу зустрілися з президентом України Петром Порошенко, який нагородив їх орденами «За заслуги». Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров повідомив, що Умеров і Чийгоз будуть жити і працювати в Києві.