У київських судах розглянуть 16 справ про держзраду кримських політиків і чиновників

Новини
23 Dec 2005; Russia, Moscow. The shadow of a man is shown during the final voting for the Russian Public Chamber members elections. The event took place in the Russian Academy for Scienses (RAN). (Photo by Alexander Miridonov/Kommersant)

З 31 січня по 1 лютого в районних судах Києва пройдуть засідання у 16 справах про державну зраду депутатів АР Крим та Севастополя, судів та правоохоронців, які сприяли окупації Криму.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на портал Судова влада України.

Так, 31 січня у Печерському районному суді пройде засідання у справі про державну зраду екс-начальника відділу контррозвідки СБУ Севастополя Олега Якімцова. У Деснянському районному суді відбудуться засідання ще у двох справах  про держзраду – заступника голови окупаційного «Госсовета» Криму Юхима Фікса і колишнього кримського прокурора Олега Саргінова. Останній сьогодні служить в прокуратурі країни-агресора, брав участь у фабрикації справи проти Ільмі Умерова.

1 лютого у районних судах Києва відбудуться засідання у шести справах про держзраду кримських суддів, які порушили присягу і перейшли на службу Росії – Євгена Кисельова, Віри Євдокимової, Анастасії Шаповал, Ірини Кагітіної, Сергія Тіткова і ВолодимираРоманенка.  У Деснянському районному суді  призначено засідання у справі про держзраду екс-депутата Севастопольської міськради Дмитра Бєліка, який сьогодні є «депутатом» Держдуми РФ. У цьому ж суді пройде засідання у справі колишнього глави Кіровської РДА, а нині «глави муніципального образованія Кіровський район» Олега Гордєєва.

2 лютого ще чотири справи про держзраду кримських суддів розглянуть в Шевченківському, Дніпровському і Голосіївському районних судах. Обвинувачені – Роман Бондарев, Антоніна Лантратова, Марина Рошка та Михайло Биховець. Також у Голосіївському райсуді заплановане засідання  у справі про сепаратизм лідера «Російської громади Севастополя» Раїси Телятникової.

Прокуратура АРК скерувала до суду за процедурою спецрозслідування 72 обвинувальних акти  про державну зраду кримських колаборантів – екс-депутатів Криму та Севастополя, колишніх працівників прокуратури. Але на сьогодні по суті в суді розглядається лише одне кримінальне провадження.

У прокуратурі АРК мають намір  дати правову оцінку діям усіх осіб, які працювали в окупаційних органах «влади» Криму.