Україна заявить в ПАРЄ, ОБСЄ та НАТО про незаконність «виборів» президента РФ у Криму

Новини
Перший віце-спікер Верховної Ради України Ірина Геращенко Фото: Facebook Iryna Gerashchenko

Українська делегація на сесії Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) порушуватиме питання незаконності проведення Росією «виборів» президента РФ в окупованому Криму. Крім того, Україна буде звертати на це увагу Парламентських асамблей ОБСЄ та НАТО.

Про це заявила перший віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко парламентській газеті «Голос України», передає Центр журналістських розслідувань.

«Серйозним викликом для України є вибори президента Російської Федерації, по суті – вибори президента Путіна. Росія зухвало хоче провести ці вибори і в окупованому Криму, проводячи там політику насильницької паспортизації громадян України, вручаючи їм російські паспорти та змушуючи до участі у виборах», – сказала Геращенко.

За її словами, питання нелегітимності виборів президента Росії в окупованому Криму має бути одним із ключових, яке українська парламентська делегація повинна порушувати на всіх рівнях.

«І ми говоритимемо про це в ПАРЄ на квітневій сесії, і на парламентських асамблеях НАТО та ОБСЄ. Це те питання, яке потребує дуже серйозних акцентів для привернення уваги до окупації АР Крим, що триває вже четвертий рік», – зазначила перший віце-спікер.

Вона додала, що 2018 рік буде дуже непростим для України в сфері захисту її інтересів на міжнародному рівні.

«Суттєво посилюється лобі Російської Федерації – повернутися в міжнародні інституції, не виконуючи ані Мінські угоди, ані резолюції ПАРЄ, ПА ОБСЄ, ПА НАТО. Тому дуже важливо, щоб українські парламентські делегації назовні зберігали єдність позицій. Є спроба РФ повернутися до сесійної зали ПАРЄ, не виконуючи її резолюції. І тільки у Страсбурзі під час сесій протистояти цим зухвалим спробам – важко і неправильно. Потрібно зосередитися на міжсесійній роботі, двосторонньому міжпарламентському діалозі з країнами і парламентами-членами Ради Європи», – наголосила Геращенко.

Нагадаємо, вибори президента Росії планують провести 18 березня 2018 року – в річницю анексії Криму. Відповідний закон, який передбачає перенесення дати виборів, схвалили Державна дума і Рада Федерації Росії і підписав російський президент Володимир Путін.

Бюро з демократичних інститутів і прав людини (БДІПЛ) ОБСЄ і моніторингова місія Євросоюзу відмовилися направляти до окупованого Криму своїх представників для спостереження за ходом «виборів» президента РФ в 2018 році.

Раніше БДІПЛ ОБСЄ і Євросоюз також не спостерігали за «виборами» депутатів Держдуми, які 18 вересня 2016 року Росія незаконно провела в окупованому Криму.

Голова Меджлісу кримськотатарського народу, народний депутат Рефат Чубаров закликав жителів окупованого Криму всіх національностей бойкотувати «вибори» президента РФ, які Росія має намір незаконно провести 18 березня на півострові.