У Криму «суд» продовжив арешт фігурантів «справи диверсантів» Бессарабову і Дудці

Новини
Олексій Бессарабов і Володимир Дудка

В окупованому Криму так званий «Верховний суд Республіки Крим», в середу, 7 лютого, продовжив ще на два місяці арешт фігурантів «справи диверсантів», севастопольцям Олексію Бессарабову і Володимиру Дудці, яких ФСБ звинувачує в нібито підготовці «диверсій» на півострові.

Про це повідомляє Кримська правозахисна група (КПГ), передає Центр журналістських розслідувань.

«Володимиру Дудці і Олексію Бессарабову, яких звинувачують в підготовці «диверсій» на території Криму, «Верховний суд Криму» сьогодні, 7 лютого 2018 року продовжив арешт ще на два місяці, до 8 квітня. Нову постанову про продовження запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою севастопольцям винесла «суддя» Алла Овчинникова. Клопотав про продовження терміну «старший слідчий ОВС СВ УФСБ Росії по РК і м.Севастополю» підполковник юстиції Кулаков С.В.», – йдеться в повідомленні.

За інформацією правозахисників, Бессарабова і Дудку привозили з СІЗО на засідання «суду», яке проходило в закритому режимі.

Севастопольців звинувачують в підготовці диверсії організованою групою і зберіганні зброї по ч.3 ст.222; ч.3 ст.222.1; ч.1 ст.30 – ч.2 п.«а» ст.281 КК РФ.

Нагадаємо, 9 листопада 2016 року ФСБ РФ затримала в окупованому Севастополі українських громадян, яких російська спецслужба називає «членами диверсійно-терористичної групи Головного управління розвідки Міноборони України». Затримані Дмитро Штибліков, Олексій Бессарабов і Володимир Дудка нібито готували диверсійні акти в Криму.

Дмитро Штибліков в 2004 році був звільнений в запас з лав ЗС України і до 2014 року працював в Севастополі аналітиком в неурядовій організації Центр сприяння вивченню геополітичних проблем і євроатлантичного співробітництва Чорноморського регіону «Номос», що припинив діяльність після окупації Криму. Олексій Бессарабов також працював в центрі «Номос» експертом. Володимир Дудка – капітан 2-го рангу запасу, колишній командир корабля управління «Сімферополь» ВМС України.

18 травня 2017 року Дмитро Штибліков уклав досудову угоду зі слідством і визнав свою провину. Жодного з незалежних адвокатів до нього не допустили. 16 листопада 2017 року «Севастопольський міський суд» засудив Штиблікова до 5 років позбавлення в колонії строго режиму і штрафу в розмірі 200 рублів.

3 листопада 2017 року «Київський районний суд» Сімферополя продовжив арешт фігурантам «справи диверсантів» Володимиру Дудці і Олексію Бессарабову до 8 лютого 2018 року.

Правозахисники зафіксували дуже багато фактів порушення прав затриманих ФСБ в окупованому Криму так званих «українських диверсантів», включаючи фальсифікацію доказів і показань свідків, застосування тортур і психологічного тиску, а також позбавлення права на захист і справедливий суд, що дає підстави вважати їх політв’язнями.