У Криму «суд» починає розгляд справи «українського диверсанта» Захтея

Андрій Захтей Фото: РИА Новости

В окупованому Криму так званий «Верховний суд Республіки Крим» у четвер, 8 лютого, починає розгляд по суті кримінальної справи «українського диверсанта» Андрія Захтея, якого ФСБ називає членом «української диверсійної групи», яка нібито готувала диверсії на півострові.

Про це агентству ТАСС повідомили в «суді», передає Центр журналістських розслідувань.

«Засідання пройде в закритому режимі», – повідомила офіційний представник «суду».

Кримінальну справу Захтея буде розглянуто в особливому порядку (без дослідження доказів і допиту свідків), оскільки він визнав провину і уклав досудову угоду зі слідством. Відповідно до норм КПК РФ, вибір особливого порядку є пом’якшувальною обставиною, суд при розгляді справи в особливому порядку може призначити покарання не більше двох третин від максимального, передбаченого санкцією статті КК РФ.

Захтей обвинувачується за ч.1 ст.30 – ч.2 ст.281 (приготування до диверсії), ч.3 ст.222 (незаконний оборот зброї або боєприпасів), ст.324 (придбання та збут офіційних документів і державних нагород) і ст .327 (підробка, виготовлення або збут підроблених документів) КК РФ.

Як повідомляв Центр журналістських розслідувань 7 серпня 2016 року ФСБ заявила про те, що «кордон» між Кримом і материкової України нібито двічі прорвали українські диверсійно-розвідувальні групи. Як доказ, ФСБ були продемонстровано відео з зізнаннями затриманих «диверсантів» – водія АТП Запорізької АЕС Євгена Панова і будівельника з Євпаторії Андрія Захтея.

Панов направив до Слідчого комітету РФ заяву про жорстокі тортури, які застосовували до нього російські силовики для самообмови, з вимогою притягти їх до кримінальної відповідальності. Захтей також направив в слідком РФ заяву про тортури, які застосовували до нього після затримання.

На початку березня 2017 року адвокат Олександр Попков повідомив, що Захтей направив до «управління ФМС Росії по Криму» заяву з відмовою від російського громадянства, яке він отримав в 2014 році після анексії Криму Росією. У Захтея також є громадянство України.

11 липня 2017 року стало відомо, що Андрій Захтей визнав свою провину і уклав досудову угоду зі слідством. Однією з умов підписання угоди з боку слідства була відмова від адвокатів за згодою.

18 серпня 2017 року проти Андрія Захтея порушили ще одну кримінальну справу за звинуваченням у незаконному придбанні паспорта РФ.