МЗС України вимагає від РФ допустити лікарів до Павла Гриба

Новини
Павло Гриб Фото: RFE/RL

МЗС України вимагає від Росії допустити українських лікарів до Павлу Гриба, який був незаконно викрадений російським спецслужбами в Білорусі і тепер утримується в СІЗО Краснодара.

Як повідомляє Центр журналістських розслідувань, про це йдеться в заяві українського зовнішньополітичного відомства.

«Міністерство закордонних справ України висловлює рішучий протест у зв’язку з черговою відмовою Російської Федерації допустити українських лікарів до незаконно утримуваного в Росії Павла Гриба, а також ігноруванням численних звернень Генерального консульства України в Ростові-на-Дону з приводу отримання актуальної інформації про стан його здоров’я» , – відзначили в міністерстві.

У відомстві розцінили погіршення стану здоров’я Гриба і ненадання йому медичної допомоги в СІЗО, як форму тиску на нього, щоб отримати необхідні слідству свідчення.

«Такі дії демонструють ігнорування російською стороною не тільки рішення Європейського суду з прав людини №ECHR-LE2.3R від 6 жовтня 2017 року, а й основоположних прав людини», – йдеться в заяві.

МЗС України вимагає негайно допустити українських або іноземних лікарів до Павлу Гриба, щоб оцінити стан його здоров’я і надати необхідні медичні рекомендації.

«Закликаємо міжнародних партнерів посилити дипломатичний тиск на Російську Фдерацію і виступити на захист життя, безпеки та прав громадян України, які незаконно утримуються на території Росії», – додали в міністерстві.

Як повідомлялося, 24 серпня 2017 року на території Білорусі зник 19-річний громадянин України Павло Гриб. Він виїхав в Гомель для зустрічі з дівчиною-росіянкою, з якою познайомився в соціальних мережах. Посольство України в Мінську направило ноту МЗС Білорусі, щоб з’ясувати місцезнаходження Гриба. Згодом стало відомо, що його немає серед затриманих або заарештованих в білоруському СІЗО.

29 серпня 17-річна росіянка з Сочі зізналася, що запросила Павла Гриба в Білорусь під тиском співробітників ФСБ, які потім викрали його і доставили в Росію. Зараз він утримується в СІЗО Краснодара. ФСБ обвинувачує Гриба в тероризмі. 

Павло Гриб має інвалідність і змушений постійно приймати підтримуючі препарати.

1 лютого 2018 року Краснодарський крайовий суд відхилив апеляцію на запобіжний захід Гриба. Його батько повідомив про суттєве погіршення стану здоров’я сина.