Полозов проведе власне розслідування смерті ветерана кримськотатарського руху Веджіє Кашка

Новини
Веджіє Кашка Фото Vladlen Melnikov

В окупованому Криму російський адвокат Микола Полозов проведе незалежне розслідування обставин смерті ветерана кримськотатарського руху Веджіє Кашка в листопаді 2017 року в Сімферополі. Він переконаний, що активістка загинула в результаті надмірного застосування до неї сили російськими силовиками, які її незаконно затримували.

Про це Полозов повідомив в п’ятницю, 9 лютого, на своїй сторінці в Facebook, передає Центр журналістських розслідувань.

«Сьогодні я був в Білогірському районі Криму. Відвідав могилу загиблої Веджіє Кашка. Ця героїчна жінка все своє життя присвятила національному рухові кримських татар і пішла вона теж в боротьбі за свободу свого народу, загинувши від рук російських силовиків … Я переконаний, що її смерть зовсім не трагічна випадковість, а наслідок надмірного і непропорційного застосування до неї сили з боку тих російських силовиків, які здійснювали її незаконне затримання», – написав адвокат.

Він вказав, що за загибель Веджіє Кашка ніхто відповідальності так і не поніс, і, крім того, «не було навіть формальних спроб з боку російської влади провести розслідування».

«На прохання рідних Веджіє Кашка, я починаю незалежне адвокатське розслідування всіх обставин загибелі Веджіє Кашка і буду домагатися притягнення до відповідальності всіх посадових осіб, причетних до її смерті», – заявив Полозов.

Як повідомлялось, 23 листопада в Сімферополі російські силовики затримали кримських татар – Кязіма Аметова, Асана Чапуха, Руслана Трубача і Бекіра Дегерменджі, яких звинуватили в нібито «вимаганні в особливо великому розмірі» у громадянина Туреччини. У момент затримання активістів стало погано ветерану кримськотатарського національного руху 83-й Веджіє Кашка, яка перебувала з ними. Жінку забрала з місця подій «швидка», однак вона померла по дорозі в лікарню.

Перший заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Наріман Джелял повідомив, що громадянин Туреччини Юсуф Айтан шахрайством вкрав гроші сім’ї Веджіє Кашка. Активісти намагалися допомогти її сім’ї повернути кошти. Юсуф Айтан пообіцяв повернути гроші і запросив Веджіє Кашка разом з активістами в кафе нібито для передачі коштів. Там їх і затримали силовики. «Кримське управління ФСБ» звинуватило затриманих активістів у «вимаганні в особливо великому розмірі» у громадянина Туреччини.

23 листопада 2017 року прокуратура АРК відкрила кримінальне провадження за фактами проведення російським силовиками незаконних обшуків, затримань і смерті ветерана кримськотатарського національного руху Веджіє Кашка в окупованому Криму за ознаками кримінальних злочинів, передбачених ч.2 ст.162 (порушення недоторканності житла), ч.2 ст.146 (незаконне позбавлення волі або викрадення людини), ч.1 ст.115 (умисне вбивство) КК України.