Опади руйнують Ханський палац у Бахчисараї, що залишився без даху через «реконструкцію» окупантів

Новини
Фото: Facebook Namık Kemal Bayar

Опади руйнують Ханський палац у Бахчисараї, що залишився без даху в результаті так званої «реконструкції», яку проводять окупанти. Вона фактично знищує пам’ятник культури початку XVI-XVIII століть, внесений до попереднього списку ЮНЕСКО.

Про це повідомляє в своєму матеріалі видання Crimean Tatars, передає Центр журналістських розслідувань.

Як зазначається, для зміцнення будівель стародавні будівельники Хан-Сараю використовували просторовий каркас з дубу. Зараз такий каркас називають антисейсмічним поясом. Колишні проекти передбачали протезування дубового поясу з частковою заміною зіпсованих часом балок.

«Але нинішні «реставратори» по всьому периметру Хан-Джамі (Ханська мечеть – ред.) залили банальний залізобетонний пояс. Газобетонні блоки застосовують і замість буту, який зміцнює балки даху Ханської мечеті. Бетон значно обтяжить будівлю і посилить ерозію бутового мурування стін, адже вони складені з альмінського каменю, не стійкого до цементу і бетону», – пише видання.

За старих часів для стяжки стін застосовували «хорасан» – розчин з вапняного тіста не менш ніж 10-річної витримки з перемеленою в пісок керамікою. «Хорасан» зберігав стіни Хан-Сараю протягом декількох століть, бетонний пояс загрожує руйнуванням стін Хан-Джамі вже через кілька років.

«Втім, варварська «реставрація» взагалі не дбає про збереження стін Хан-Сарая. Над Хан-Джамі встановили тимчасовий дерев’яний навіс, покритий поліетиленовою плівкою, яка не рятує об’єкт. В дірки, які в ній утворилися, опади потрапили на перекриття і підлогу молитовного залу, промокли наскрізь балкони, міхраб (ніша в стіні мечеті, яка вказує напрямок на Мекку – ред.) вже в патьоках від дощу, він не захищений і від механічних пошкоджень. Від вологи вже відшаровується штукатурка і набухла обробка стін північного фасаду. Так що дощ, сніг і вітер допомагають «реставраторам» в знищенні нашої культурної спадщини», – зазначає видання.

Нагадаємо, в жовтні 2017 року з’ясувалось, що затіяна кримською «владою» дорога реконструкція фактично знищує Ханський палац у Бахчисараї. Всі роботи, які йдуть прискореними темпами, виконують не фахівці-реставратори, а звичайні робочі, які використовують методи, матеріали та інструменти, які руйнують первісний вигляд музею.

5 листопада 2017 року Мінкультури України висловило рішучий протест діям окупаційної «влади» Криму в зв’язку з проведенням незаконних робіт на території Бахчисарайського історико-культурного заповідника, які руйнують Ханський палац.

Кримські юристи та адвокати заявили про намір почати юридичну кампанію із захисту Ханського палацу в окупованому Бахчисараї,  якому загрожує райнація через нефахову та неузгоджену з ЮНЕСКО «реставрацію».

6 лютого 2018 року колишній голова комітету АРК у справах міжнаціональних відносин і депортованих громадян, кримський активіст Едем Дудаков повідомив, що черепицю і дерев’яні балки, зняті в результаті «реконструкції» Ханського палацу в Бахчисараї, виявили на території пам’ятки архітектури Зинджирли-медресе. За інформацією активіста, під час «реконструкції» дерев’яні балки Ханського палацу знищили. Частину розпиляли, а частину – відвезли. Крім того, за даними Дудакова, російська фірма-підрядник «Атта-груп», яка виконує «реставрацію», планує замінити старовинну черепицю на іспанську стилізовану.

10 лютого голова Меджлісу крымськотатарського народу Рефат Чубаров заявив, що в результаті проведення окупантами так званої «реконструкції» Ханського палацу в Бахчисараї окремі його об’єкти вже втратили свій автентичний вигляд.

Ханський палац у Бахчисараї – пам’ятник історії і культури загальносвітового значення, єдиний у світі зразок кримськотатарської палацової архітектури. Палац входить до складу Бахчисарайського історико-культурного заповідника. Ханський палац знаходиться в попередньому списку ЮНЕСКО, чекаючи включення до списку всесвітньої спадщини. Досьє і заявка на включення в список були подані ще в 2012 році.