У Криму ФСБ тисне на кримських татар для підвищення явки на «виборах» – Чубаров

Новини
Народний депутат, голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров Фото: investigator.org.ua

В окупованому Криму ФСБ тисне і залякує кримських татар, аби підвищити явку на «виборах» президента РФ, які Росія незаконно організовує на півострові 18 березня.

Про це заявив глава Меджлісу кримськотатарського народу, народний депутат України Рефат Чубаров в інтерв’ю Голосу Америки, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

«За даними, які ми отримуємо, окупаційна «влада» в Криму мобілізує все для того, щоб забезпечити високий рівень явки людей на незаконні «вибори». Особлива увага приділяється кримськотатарській частині електорату, і таке відчуття, що в цей раз окупанти хочуть відігратися за тотальну неучасть кримських татар в імітованому «референдумі» 2014 року», – сказав Чубаров.

Він додав, що для забезпечення покірного приходу кримських татар на виборчі дільниці використовуються російські спецслужби.

««Влада» чинить тиск на всі сегменти кримськотатарського громадського і соціального життя: викликають в ФСБ імамів, деяких з них, тих, хто демонстрував відмінність своєї позиції від позиції Духовного управління мусульман Росії, акуратно попереджають, що вони можуть бути відлучені від своїх громад, і їм буде взагалі заборонено займатися релігійним просвітництвом», – зазначив глава Меджлісу.

Так, за його словами, в Сімферополі керівництво Кримського індустріально-педагогічного університету здійснювало помітний тиск на студентів, «вдаючись до погроз, що якщо ті не проявлять належну суспільну активність у сенсі голосування на «виборах», то їм тоді буде складно далі вчитися».

«Такий же тиск відчувають вчителі, які зараз складають списки дітей та їх батьків, проводять з ними бесіди. Рекрутують людей для участі у «виборах» і через кримськотатарських підприємців … Для Путіна і його оточення дуже важливо, щоб в Криму була не просто продемонстрована явка, а така явка, ступінь якої був би набагато вищий, ніж у Росії, в тому числі і серед кримських татар», – вказав Чубаров.

Нагадаємо, вибори президента Росії планують провести 18 березня 2018 року – в річницю анексії Криму.

Бюро з демократичних інститутів і прав людини (БДІПЛ) ОБСЄ і моніторингова місія Євросоюзу відмовилися направляти до окупованого Криму своїх представників для спостереження за ходом «виборів» президента РФ в 2018 році.

Голова Меджлісу кримськотатарського народу, народний депутат Рефат Чубаров закликав жителів окупованого Криму всіх національностей бойкотувати «вибори» президента РФ, які Росія має намір незаконно провести 18 березня на півострові.

Голова ЦВК Курултаю кримськотатарського народу Заїр Смедляєв зазначив, що в Криму з наближенням «виборів» президента РФ спостерігається різке посилення репресій з боку російських силовиків стосовно активістів, незадоволених свавіллям окупантів.

1 березня 2018 року Верховна Рада звернулася до Ради безпеки і Генеральної асамблеї ООН, ОБСЄ, Європейського Союзу, НАТО, інших міжнародних організацій, парламентських асамблей, іноземним парламентам і урядам із закликом стати на заваді «виборів» президента РФ в окупованому Криму і не визнавати їх легітимними.

Міністерство з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб України закликало жителів окупованого Криму не брати участь в «виборах» президента РФ.

Заступник міністра закордонних справ України з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль заявила, що Україна наполягатиме на запровадженні санкцій проти всіх організаторів і пособників «виборів» президента РФ.