У Криму напередодні «виборів» президента РФ посилилися репресії – Смедляєв

Новини
Голова ЦВК Курултаю кримськотатарського народу Заїр Смедляєв Фото: RFE/RL

В окупованому Криму з наближенням «виборів» президента РФ, які Росія незаконно організовує на півострові, спостерігається різке посилення репресій з боку російських силовиків стосовно активістів, незадоволених свавіллям окупантів.

Про це розповів глава ЦВК Курултаю кримськотатарського народу Заїр Смедляєв виданню Крим.Реаліі, передає Центр журналістських розслідувань.

«Те, що після проведення «виборів» репресії однозначно будуть тільки посилюватися, сумніватися не доводиться, однак посилення репресій почалося вже і з наближенням «виборів». Силовики включили апарат насильства на повну потужність. Це посилення допитів, обшуків, тортур та арештів, а також побиття і вбивства активістів. Про те, що репресії будуть тільки збільшуватися, говорить і те, що до традиційного методу, коли силовики, створюючи видимість законності, проводять обшуки, затримання та арешти, додалися побиття і навіть вбивства людей, незадоволених свавіллям влади. Так тепер візити силовиків відбуваються і в вихідні дні, і у вечірній час. Не припиняються погрози на адресу активістів», – сказав Седляев.

Нагадаємо, вибори президента Росії планують провести 18 березня 2018 року – в річницю анексії Криму.

Бюро з демократичних інститутів і прав людини (БДІПЛ) ОБСЄ і моніторингова місія Євросоюзу відмовилися направляти до окупованого Криму своїх представників для спостереження за ходом «виборів» президента РФ в 2018 році. Раніше БДІПЛ ОБСЄ і Євросоюз також не спостерігали за «виборами» депутатів Держдуми, які 18 вересня 2016 року Росія незаконно провела в окупованому Криму.

Голова Меджлісу кримськотатарського народу, народний депутат Рефат Чубаров закликав жителів окупованого Криму всіх національностей бойкотувати «вибори» президента РФ, які Росія має намір незаконно провести 18 березня на півострові.

Перший віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко заявила, що українська делегація на сесії ПАРЄ буде ставити питання про незаконність проведення Росією «виборів» президента РФ в окупованому Криму. Крім того, Україна буде звертати на це увагу Парламентських асамблей ОБСЄ і НАТО.