У журналіста Асєєва, який утримується в полоні бойовиками «ДНР», погіршилося здоров’я

У донецького журналіста Станіслава Асєєва (Васіна), якого утримують в полоні на окупованому Донбасі бойовики так званої «ДНР», погіршився стан здоров’я.

Про це повідомив на своїй сторінці в Facebook екс-нардеп Єгор Фірсов, передає Центр журналістських розслідувань.

«Стас живий. Намагається триматися. Але скаржиться на стан здоров’я. Його і далі мучить хронічний бронхіт, який у нього ще з дитинства. І сильний зубний біль», – написав Фірсов.

Він додав, що періодично бойовики дозволяють матері Асєєва зустрітися з сином.

«Стас знаходиться на території колишнього заводу, відомого багатьом як «Ізоляція». Це приміщення, де військові «ДНР» спочатку облаштували в’язницю, де тримали і катували полонених. Ті, хто побував в полоні, називають це місце справжнім концтабором, де полонених днем змушували працювати, а вночі катували. «Суд» у справі Стаса (зазвичай його не можна назвати судом у нормальному розумінні), постійно переноситься. Розгляд справи і винесення вироку планувалося ще в 2017 році, але процес триває досі», – додав Фірсов.

Він також з жалем зазначив, що журналіста не вдалося обміняти під час обміну полоненими між Україною і бойовиками «ДНР» і «ЛНР», який відбувся 21 грудня 2017 року. «Ми намагалися спілкуватися з ким тільки можливо. Задіяли як офіційні так і неофіційні канали комунікації, в тому числі церковні, журналістські і політичні. Але в той час з боку терористів навіть говорити не хотіли про можливість обміну», – вказав Фірсов.

Як повідомлялось, 3 червня 2017 року в окупованому Донецьку пропав безвісти український журналіст і письменник Станіслав Асєєв (Васін), який публікувався в українських і закордонних ЗМІ. Пізніше факт зникнення підтвердили в СБУ. Рада Європи взяла на контроль справу зникнення донецького журналіста.

Радник глави СБУ Юрій Тандіт повідомив, що Станіслав Асєєв (Васін) включений до списку українських заручників, захоплених бойовиками на окупованому Донбасі.

16 липня 2017 року бойовики «ДНР» підтвердили, що затримали і утримують в полоні Станіслава Асєєва (Васіна), якого вони звинувачують в нібито «шпигунстві».